Transportatorii îi cer, într-o scrisoare, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să prezinte calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și la serviciile de autogară. Iar dacă autoritățile nu vor veni „cu măsuri clare și realizabile de soluționare a problemelor acute din ramură, nu vor opri procesele corupționale”, transportatorii, în semn de protest, vor sista activitatea pe rutele regulate, transmite IPN.
Scrisoarea îi este adresată ministrului Andrei Spînu, fiind semnată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto. În scrisoare se menționează că, deja a patra lună, transportatorii care deservesc rutele regulate naționale nu pot ajunge la un numitor comun cu ministerul privind mărimea tarifului la serviciile de transport și la serviciile de autogară. „Prevederile legislației care apără drepturile transportatorilor și care obligă MIDR să aplice un tarif în baza calculelor reale sunt încălcate și ignorate într-un mod cinic de către minister”. Transportatorii acuză că sunt în prag de faliment, iar costurile nu mai pot fi acoperite de încasări. În toate raionale țării există rute care nu mai pot fi operate, iar numărul acestora este în creștere. În unele localități au fost sistate toate rutele.
Potrivit transportatorilor, ministerul dispune de suficiente pârghii, unele chiar fără costuri financiare, care puteau fi utilizate pentru a reduce din povara care va cădea inevitabil pe umerii pasagerilor. Însă lipsa de voință și incompetența ministerului vor pune pasagerii fie să plătească mai mult pentru călătorii, fie să fie lipsiți de serviciul de transport public, se mai spune în scrisoare.
Într-o reacție, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale califică ca fiind neconstructiv „mesajul unui grup restrâns de transportatori, care fac presiuni publice cu sistarea serviciilor de transport rutier de persoane în raioanele țării, chiar înainte de a fi luată o decizie definitivă, conform termenelor legale asupra consultărilor Ordinului cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional și interraional”. Ministerul susține că soluția rămâne dialogul, care trebuie să aibă loc fără a provoca teamă în rândul celor care folosesc serviciile de transport public și fără presiuni asupra Ministerului care apără interesele oamenilor. „Nu suntem de acord în niciun fel cu acțiunile celor care, deși reprezintă doar o mică parte a transportatorilor, contribuie, cu sau fără influență politică, la destabilizarea situației din transportul de pasageri”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.