Transportatorii au protestat în centrul capitalei față de o lege votată în decembrie

Un grup de transportatori a protestat în centrul capitalei împotriva unei legi votate în decembrie 2023. Potrivit lor, legea în cauză este contrară normelor europene. Transportatorii cer ca modificările să fie retrase, transmite IPN.

Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a spus că rețeaua de rute trebuie să respecte principiile europene, să asigure accesul egal și nediscriminatoriu la serviciile de transport public în fiecare localitate.

Transportatorii acuză că au fost obligați să cumpere aparat de casă, care să fie conectat la un sistem gestionat de o companie privată care percepe comision pentru gestionarea fluxului. Potrivit lui Oleg Alexa, această companie preconizează să încaseze 50 de milioane de lei pe an din companiile transportatorilor.

Sunt prevederi contrare legislației Uniunii Europene și toate au fost făcute sub paravanul necesității de armonizare a legislației naționale cu legislația europeană, afirmă președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto.

Oleg Alexa a anunțat că transportatorii încep de astăzi o serie de proteste. La nevoie, vor fi și sistări de rute.

Anatolie Munteanu, director executiv al Asociației Patronale a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul”, insistă ca modificările făcute să fie retrase, iar Codul Transportului Rutier și Codul Fiscal să fie modificat în interesul cetățenilor, transportatorilor și statului.

Într-o reacție, deputatul Radu Marian a remarcat că legea votată în Parlament care îi vizează pe transportatori este importantă și va face transportul public mai accesibil și mai sigur pentru cetățeni. Prevederile legii cu care transportatorii protestatari nu sunt de acord se referă reducerea intervalului până la 15 min pentru cursele la nivel național. Potrivit deputatului aceasta este o măsură care va reduce abuzurile monopoliste ale unor companii. Potrivit aceleiași legi, APL-urile vor putea iniția deschiderea și modificării unei noi curse regulate.

Totodată, se fiscalizează și digitalizează transportul rutier: e-bilet, e-gps și e-routing. Se impune fiscalizarea procesului de acordare a biletului de călătorie, biletele vor fi emise în forma bonurilor fiscale sau a documentului electronic.

Radu Marian a adăugat că fiecare are dreptul la protest. Deputații vor analiza atent revendicările manifestanților, dar, spune el, „organizatorii trebuie să fie vigilenți - avem informații că gruparea criminală Șor, care este bine conectată cu unele grupuri din domeniul transporturilor, încearcă să deturneze aceste proteste și să destabilizeze situația”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.