Transplantul de organe – Speranță pentru Viață

Pe parcursul anilor 2011-2017, în Republica Moldova au fost efectuate 1377 de operații de transplant de țesuturi, inclusiv 880 de operații de transplant de os, dintre care 121 au fost efectuate în anul 2017. De asemenea, anul trecut au fost efectuate 31 de transplanturi de organe, 36 de transplant de cornee și 20 de operații de transplant de piele. Potrivit specialiștilor, un singur donator poate salva opt vieți prin donarea de organe și o sută de vieți prin donare de țesuturi. Informațiile au fost prezentate în deschiderea celei de-a 19-a ediții a Zilei Europene a Donării și Transplantului de Organe, cu genericul „Speranță pentru Viață”, organizată sâmbătă, 13 octombrie, la Chișinău, transmite IPN.

Prezentă la eveniment, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Silvia Radu, a declarat că istoria transplantului în Moldova a început încă în anii 1960, când a fost efectuat primul transplant de os cortical. În anul 1982 a fost făcut primul transplant renal. A urmat o perioadă îndelungată fără să existe un cadrul legal adecvat, dar și în lipsa unei instituții abilitate. Abia în 2008, este adoptată Legea privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane, iar ulterior este instituită Agenția de Transplant. „Avem încă de făcut mulți pași pentru a crea un sistem performant. Sper că progresele în acest domeniu să continue într-un ritm și mai alert. Noi toți – autoritățile centrale, oamenii de știință din domeniul medical – trebuie să vorbim deschis acest subiect, să conștientizăm cetățenii despre importanța donării și transplantului de organe. Transplantul de țesuturi și organe este una din formele de vârf ale practicii medicale contemporane, care transformă suferința în speranță și care poate fi o șansă la viață”, a notat ministra.

Deputatul Vladimir Hotineanu, medicul chirurg, a declarat că transplantologia este un domeniu complicat, care se confruntă cu probleme de diferit gen. În comparație cu perioada de acum câțiva ani, astăzi oamenii cunosc ce înseamnă moarte cerebrală, ce înseamnă transplant și care sunt beneficiile, iar acum este necesară o conjugare a eforturilor pentru a avea mai multe prelevări de organe, deoarece listele de așteptare sunt mari atât cele de transplant renal, cât și cele de transplant hepatic. Rata deceselor în lista de așteptare este foarte mare, depășește 60%. În opinia sa, este nevoie de o și mai mare înțelegere în rândul populației pentru a obține realizări mai mari în transplantologie.

Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant, a menționat că au fost obținute multe succese, dar există încă multe lucruri de realizat. Nu există transplant fără donator și în acest sens sunt necesare deplasări în instituțiile medicale din țară pentru a informa populația. Un sondaj efectuat de Agenție arată că peste 64% din respondenți acceptă donarea de organe, iar aproape 90% își doresc să cunoască mai multe informații despre transplant.

Conferința dedicată Zilei Europene a Donării și Transplantului de Organe continuă cu un Marș pentru Viață, de la Spitalul Clinic Republican până în scuarul din str. Academiei nr. 6-8, unde va fi inaugurat un monument dedicat donatorilor și o alee a donatorilor. Programul se va finaliza cu un concert în aer liber pe strada pietonală Eugen Doga, în cadrul concertului vor fi premiați câștigătorii concursului de desen adresat elevilor de gimnaziu/liceu, cu genericul: „Donarea și Transplantul de Organe – Speranța pentru Viață”.

Evenimentele dedicate Zilei Europene a Donării și Transplantului de Organe sunt organizate cu sprijinul Consiliului Europei. Acestea au drept scop informarea despre subiectul donării și, în același timp, este un omagiu față de toți donatorii de organe și familiile acestora, care prin gestul lor nobil și altruist au salvat vieți aflate în suferință.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.