Transparenta proprietatii mass-media: realitati moldovenesti si practici europene

Comunicat de presa

Transparenta proprietatii mass-media: realitati moldovenesti si practici europene


26.10.2012 / Cinci profiluri de proprietate a unor institutii mass-media din Republica Moldova si un Ghid de bune practici privind transparenta proprietatii mass-media au fost prezentate de Asociatia Presei Independente (API) la o conferinta de presa care a avut loc joi, 25 octombrie a.c., la Chisinau. Documentele au fost elaborate in cadrul proiectului „Documentarea proprietatii
 mass-media in Republica Moldova”, implementat de API in parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent din Bucuresti (Romania), cu suportul financiar al National Endowment for Democracy (NED).

Profilurile de proprietate prezinta informatii despre persoanele fizice si juridice care figureaza in calitate de proprietari ai institutiilor mass-media respective, precum si date despre incrucisarea proprietatii media, acumulate de jurnalisti de investigatie din Republica Moldova si Romania din surse deschise si surse alternative de informatie. Petru Macovei, directorul executiv al API, a declarat la conferinta de presa ca aceste investigatii ofera doar o parte din informatia despre adevaratii proprietari ai institutiilor mass-media, iar informatia completa nu este deocamdata accesibila publicului larg. “Din pacate, legislatia actuala a Moldovei nu asigura transparenta proprietatii in domeniul mass-media, cu toate ca au fost facute declaratii si promisiuni publice ale liderilor politici de la guvernare de a modifica cadrul legal existent, iar Programul de activitate al Guvernului prevede expres acest lucru”, a spus P. Macovei. Alina Radu, co-proprietara a saptamanalului de investigatii “Ziarul de Garda” si una din jurnalistele care au realizat profilurile de proprietate, a mentionat ca institutiile mass-media care cer transparenta de la autoritati ar trebuie sa fie ele insele un exemplu de transparenta. “In situatia actuala de obscuritate totala privind proprietatile in domeniul mass-media, concurenta nu mai este libera”, a adaugat A. Radu. Sorin Ozon, jurnalist de investigatie din Romania, le-a prezentat participantilor la conferinta de presa experienta Romaniei in asigurarea transparentei proprietatii mass-media, mentionand in special portalul specializat www.mediaindex.ro care ofera informatii documentate despre structurile de proprietate ale companiilor de media din Romania, despre proprietarii si celalalte interese economice ale acestora. S-a facut referire si la recomandarile Consiliului Europei si rezolutiile Parlamentului European privind transparenta proprietatii in mass-media. “La nivel european, se urmareste excluderea monopolurilor, iar proprietarii trebuie sa demonstreze ca afacerea lor in media este doar un business bazat pe informare si pe divertisment si nimic altceva”, a declarat S. Ozon.

La conferinta de presa a fost lansat Ghidul de bune practici privind transparenta proprietatii mass-media, pe care si l-au asumat membrii Asociatiei Presei Independente (API). Ghidul ofera informatii despre criteriile si setul de date pe care institutiile mass-media trebuie sa le faca publice, pentru consolidarea increderii publicului si, astfel, sa contribuie la consolidarea sectorului mass-media. “Pana la adoptarea unor masuri legislative privind transparenta structurilor de proprietate si prevenirea concentrarii excesive a proprietatii in mass-media, inclusiv prin masuri impotriva proprietatii incrucisate, pentru a preveni intelegerile de tip cartel sau abuzul de pozitie dominanta, este nevoie ca industria sa actioneze in mod proactiv si sa-si asume in mod voluntar propriile standarde in acest domeniu”, se mentioneaza in Ghidul pe care API il recomanda tuturor institutiilor mass-media din R. Moldova.

Profilurile de proprietate si Ghidul de bune practici privind transparenta proprietatii mass-media
pot fi gasite aici: http://api.md/news/40044/index.html

Pentru informatii suplimentare:
tel.: (22) 22-09-96 (persoana de contact – Petru Macovei)

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.