Transparenţa procesului decizional nu a devenit o normă pentru autorităţile publice locale, constantă reprezentanţii societăţii civile. Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, a declarat, la o masă rotundă, că acest lucru se întâmplă pentru că nu sunt prevăzute niciun fel de sancţiuni, transmite IPN.
„Nu este devărat că nu există interes de participare, important este ca autorităţile publice locale să găsească modalităţi de a implica cetăţenii în procesul decizional. Există numeroase modele originale care îi determină pe oameni să vină la consultări, să facă propuneri”, a subliniat expertul. În opinia directorului API, primarii nu sunt stimulaţi să consulte cetăţenii. Dacă s-ar modifica acest lucru, situaţia s-ar schimba în mod rapid.
Vasile Cioaric, coordonator de programe în cadrul Centrului Contact, a spus că în majoritatea localităţilor consultarea se rezumă la afişarea deciziilor deja aprobate pe panourile din primării. Reprezentanţii societăţii civile au adus la cunoştinţa autorităţilor că există alte forme de consultare, aşa ca audierea publică, dezbateri, grupuri consultative, organizarea comunitară.
Consultantul principal al Direcţiei coordonarea politicilor şi planificare strategică a Cancelariei de Stat, Stanislav Ghileţchi, a spus că nu există precedente când unele decizii adoptate ar fi fost contestate pe motiv că nu au fost consultate în prealabil cu cetăţenii, deşi cetăţenii au acest drept.
Primarul satului Calfa, Anenii-Noi, Ludmila Ceaglic, a menţionat că încearcă să antreneze cât mai mult cetăţenii în procesul decizional, însă aceştia sunt pasivi. Ei cred că sunt neîndemânatici atunci când trebuie să formuleze o recomandare sau o doleanţă, de aceea preferă să tacă. Administraţia locală a pus şi o cutie poştală în care locuitorii satului îşi pot lăsa propunerile de îmbunătăţire a vieţii comunităţii.
Masa rotundă: „Implicarea cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor şi în monitorizarea îndeplinirii deciziilor adoptate: realităţile anului 2012” a fost organizată de către Asociaţia Presei Independente, care a desfăşurat mai multe proiecte în acest sens.