Cu cât autorităţile publice vor fi mai transparente, cu atât spaţiul de manevră pentru corupţie o să fie mai mic. În Republica Moldova orice domeniu, începând cu agricultura şi terminând cu administraţia publică, are nevoie de eforturi şi restructurări pentru a deveni mai transparente. De această părere este expertul economic Iurie Morcotîlo, care a participat la discuţia publică „Anul economic 2016 în viziunea antreprenorilor şi a experţilor”, organizată de Agenţia de presă IPN.
Potrivit expertului, creşterea economică din anul viitor depinde de foarte mulţi factori. Se aşteaptă că investiţiile publice vor fi mai mari decât în anul curent. În plus, s-a stabilizat şi mediul inflaţionist. Şi şocurile din extern se presupune că nu vor fi aşa de mari. „Dar această creştere prognozată de 3% va fi foarte mică pentru Republica Moldova. Or, o economie care creşte cu 7% per an are nevoie de zece ani pentru a-şi dubla Produsul Intern Brut. Cu 3% noi în 25 de ani vom dubla PIB-ul pe cap de locuitor”, a spus expertul, adăugând că până la momentul actual elitele economice şi politice nu au găsit o soluţie strategică cum să restructureze economia.
„Ultimele date ce ţin de motoarele de creştere arată că Moldova bate pasul pe loc, iar pe unele direcţii se înregistrează chiar involuţii din punctul de vedere al structurii economice”, a subliniat Iurie Morcotîlo.
Potrivit expertului, în lipsa unui sistem de promovare a funcţionarilor pe bază de meritocraţie, Republica Moldova va avea politici publice foarte rele. „Atât timp cât instituţiile publice nu sunt completate cu birocraţi aleşi pe principii de meritocraţie şi calitatea lor intelectuală, dar pe alte principii, vom avea politici publice distorsionate, care o să ghideze statul în direcţie greşită”, a spus Iurie Morcotîlo.
Referitor la legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, Iurie Morcotîlo a spus că în Republica Moldova este prematur de mers pe amnistia fiscală pentru că există riscuri majore ca ea să stimuleze în continuare evaziunea fiscală.
Discuţia publică cu tema: „Anul economic 2016 în viziunea antreprenorilor şi a experţilor” este ediţia a 68-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.