Transparency International-Moldova – în apărarea jurnaliștilor de investigație

Transparency International-Moldova își exprimă profunda îngrijorare și îndreaptă atenția autorităților Republicii Moldova, a organelor anti-corupție și a celor de asigurare a regimului constituțional, precum și a partenerilor de dezvoltare ai țării asupra caracterului inacceptabil de intimidări și presiuni asupra jurnaliștilor care descoperă și semnalează cazurile de îmbogățire ilicită și averi nedeclarate, se arată într-un comunicat de presă citat de IPN. Comunicatul a fost emis în contextul ultimelor declarații ale Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova.

„Cazul semnalat de către Centrul de Investigație Jurnalistice din Moldova este ieșit din comun și demonstrează cert atentarea prin orice mijloace la libertatea presei și a mecanismelor democratice care sunt sugrumate de interese și scopuri obscure. Mai bine de 3 ani de zile, jurnaliștii de investigații au dat zeci de explicații și tot felul de justificări unor instituții ale statutului care, în loc să asigure echilibrul adecvat dintre viața privată și libertatea de exprimare, acționează cinic în detrimentul interesului public”, se specifică în comunicatul Transparency International-Moldova.

Folosirea tendențioasă a legislației privind protecția datelor cu caracter personal împotriva dreptului la informare și libertatea de exprimare pe cazuri de interes public reprezintă un abuz, iar „intimidarea presei pentru cazurile de corupție și îmbogățire ilicită scoase la iveală în investigațiile jurnalistice urmează a fi pedepsite conform art. 1801 din Codul penal”, precizează Transparency International-Moldova.

„Presiunea asupra jurnaliștilor prin intermediul procedurilor penale constituie un atac grav la libertatea presei și un precedent periculos pentru democrația unui stat”, menționează sursa citată.

Într-un alt comunicat de presă, Centrul de Investigații Jurnalistice a comunicat că „un judecător a impus procurorii să pornească dosar penal împotriva unor jurnaliști de investigație pentru accesarea și colectarea datelor personale, care s-au făcut legal într-o investigație jurnalistică”. „Ancheta de presă arată că un procuror cunoscut și controversat (Igor Popa, n.r.) ar fi recurs la un divorț fictiv ca să nu declare proprietățile scumpe. Acest procuror este cercetat acum în două dosare penale, ambele având la bază investigația noastră, care a fost publicată în 2020”, precizează Centrul de Investigații Jurnalistice.

„Este un caz fără precedent, pentru prima dată se ajunge la dosar penal”. „Presiunile care se fac asupra jurnaliștilor din cadrul Centrului de Investigații Jurnalistice urmăresc împiedicarea jurnaliștilor în a-și face munca și reducerea lor la tăcere. Centrul de Investigații Jurnalistice își va apăra imaginea și jurnaliștii din echipă prin toate mijlocele legale”, se precizează în comunicatul CIJ.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.