Transnistria jubilează
„Transnistria a confirmat principiul de egalitate în procesul de negociere cu R. Moldova”. Aşa a comentat ministrul transnistrean de externe, Vladimir Iastrebceak, declaraţia comună semnată la 18 martie la Moscova în format trilateral, transmite Info-Prim Neo cu referire la pagina electronică a ministerului transnistrean de externe.
Iastrebceak a numit semnarea declaraţiei comune un „eveniment major”, „pentru că ea subliniază, o dată în plus, principiul egalităţii celor două părţi în procesul de negociere”. În plus, a remarcat Iastrebceak, „acest eveniment confirmă disponibilitatea Federaţiei Ruse de a acorda asistenţă de mediere în procesul de reglementare moldo-transnistreană”. „Nu mai puţin semnificativ pentru Transnistria este faptul că prin declaraţia comună părţile şi-au confirmat ataşamentul pentru actuala operaţiune de menţinere a păcii”, a spus diplomatul transnistrean.
În ceea ce priveşte transformarea misiunii ruseşti de menţinere a păcii într-o operaţiune sub auspiciile OSCE, Vladimir Iastrebceak a remarcat că, în acest caz, părţile au confirmat continuitatea acelor postulate care au figurat în procesul de negociere şi în trecut. El a subliniat că până la finalizarea procesului de negociere, operaţiunea de menţinere a păcii din Transnistria se va desfăşura în formatul actual. „Această chestiune nu va fi pusă în discuţie la etapa negocierilor, ci va fi comasată cu sistemul general de garanţii pentru reglementarea post-conflict”, a spus Iastrebceak. El a precizat că „formatul operaţiunii pacificatoare va fi determinat în funcţie de rezultatele soluţionării conflictului”.
Referindu-se la înţelegerea reluării negocierilor în formatul 5 +2, Iastrebceak a menţionat că „partea transnistreană s-a declarat întotdeauna gata de a lucra în formatul 5 +2 , dar numai atunci când vor fi create condiţiile necesare pentru aceasta”. „În documentul final a fost fixat acest apel al părţii transnistrene. În acest fel, noi am atras atenţia tuturor participanţilor la procesul de reglementare că nu au fost create nici pe departe toate condiţiile şi încă mai este de lucrat până când va fi posibilă reîntoarcerea formală la masa de negocieri în formatul 5 +2”, a constatat Iastrebceak.
Preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, au semnat la 18 martie la Moscova o declaraţie comună, în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev, în care părţile reiterează importanţa dialogului permanent în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană şi a reluării, în prima jumătate a anului 2009, a procesului de negocieri pentru soluţionarea problemei transnistrene. De asemenea, părţile au chemat participanţii mecanismului 5+2 să contribuie la crearea condiţiilor necesare în acest scop. Părţile au declarat oportunitatea transformării operaţiunii actuale de menţinere a păcii în operaţiune de garantare a păcii sub egida OSCE, după reglementarea conflictului.
Analişti politici au estimat că, semnând această declaraţie, autorităţile de la Chişinău au acceptat formula Federaţiei Ruse, care presupune că Transnistria este o parte egală în negocierile transnistrene, pe acelaşi picior din punct de vedere juridic cu R. Moldova, care este un stat recunoscut. De asemenea, acceptând faptul că trupele ruseşti nu vor pleca decât după o soluţionare politică a conflictului transnistrean, R. Moldova indirect a acceptat să nu insiste asupra retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul R. Moldova. Potrivit experţilor, aceste „cedări” ale Chişinăului vor avea repercusiuni grave asupra procesului de negociere a conflictului transnistrean pentru că vor fi folosite cu orice ocazie de Transnistria. Astfel, soluţionarea conflictului va fi tergiversată încă pentru o perioadă destul de lungă.