Transgaz a semnat toate contractele necesare realizării conductei Ungheni-Chișinău

Contractele de achiziție pentru efectuarea lucrărilor aferente realizării gazoductului Ungheni-Chișinău, pentru cele șapte loturi ale investiției, au fost semnate de Societatea Națională de Transport Gaze Naturale (SNTGN) Transgaz SA. Pe data de 2 mai va fi emis ordinul de începere a lucrărilor, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii se menționează că proiectul presupune construirea unei conducte de transport al gazelor naturale cu o lungime de 120 de kilometri și trei stații de predare a gazelor naturale – două în Chișinău și una în Ungheni. Este vorba și despre dotarea centrului de dispecerat și dirijare de la Ghidighici.

Potrivit ministrului economiei, Chiril Gaburici, acest proiect este unul necesar și semnificativ pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, iar lansarea lucrărilor de construcție trebuie să aibă loc cât mai urgent, astfel încât conducta de gaz să fie operațională către finele anului curent. Ministru a mai spus că din acel moment, Republica Moldova va avea o cale alternativă de aprovizionare cu gaze naturale.

Directorul general al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, a menționat că realizarea proiectului Ungheni-Chișinău va contribui la dezvoltarea durabilă a economiei Republicii Moldova, la modernizarea și eficientizarea infrastructurii energetice existente, precum și la crearea unei piețe de energie transparente și competitive.

Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni-Chișinău reprezintă cea de-a doua etapa a proiectului de interconectare Iași-Ungheni- Chișinău. După implementarea fazei a doua, se estimează că Republica Moldova va fi asigurată cu volumul necesar de gaze naturale. Transgaz și-a asumat obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termen de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 de milioane de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.