Transfer de management către 7 asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii
Până la finele lunii curente, 7 asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii din Republica Moldova vor semna acorduri prin care Agenţia „Apele Moldovei” le va transfera managementul şi sistemele centralizate de irigare pentru a putea reduce efectele negative ale secetei. Acţiunile fac parte din Programul Compact pentru anii 2010-2015, transmite Info-Prim Neo.
Directorul executiv al Fondului „Provocările Mileniului Moldova”, Valentina Badrajan, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în Programul Compact sunt incluse 11 asociaţii, cu 11 sisteme de irigare, 7 dintre care deja sunt operaţionale, adică funcţionează parţial sau în totalitate. La finele lunii martie a anului curent, urmează să fie semnat un contract cu o companie care se va ocupa de reabilitarea sistemelor de irigare din Lopatna şi Criuleni.
Valentina Badrajan a explicat că prin transferarea managementului de la Agenţia „Apele Moldovei” la asociaţiile utilizatorilor de apă proprietatea va rămâne în continuare publică, dar va fi gestionată de asociaţii. Până la acest moment în Republica Moldova au fost create 7 asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigare. De asemenea, aceste asociaţii au primit sprijin în elaborarea unui plan de afaceri prin intermediul căruia vor determina politica tarifară.
Valentina Badrajan a specificat că cele mai mari provocări ale anului 2013 ţin de finalizarea proiectelor de irigare şi lansarea lucrărilor de reabilitare a sistemelor de irigare vechi. „Nu este simplu să finalizezi lucrările de proiectare, mai ales când volumul de resurse financiare este limitat. Vom veni cu nişte concepte noi pentru unele sisteme de irigare din sudul republicii, deoarece în partea de sud sunt probleme de mediu, legate de salinitatea solului, iar aceasta este cea mai mare provocare, pentru că sudul republicii este frecvent afectat de secetă şi este cea mai stringentă necesitate să ducem apa la sud”, a spus Valentina Badrajan.
Asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigare întrunesc peste 6700 de producători agricoli, care prelucrează 15,5 mii de hectare de teren agricol în zona sistemelor de irigare. Reforma sectorului de irigare constituie o activitate a proiectului „Tranziţia la agricultura performantă” al Programului Compact, implementat în perioada anilor 2010-2015 de către Fondul Provocările Mileniului Moldova. Reforma este realizată de compania Euroconsult Mott MacDonald, în asociere cu Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală ACSA.