„Trăim într-o țară cu injustiție, cu instituții de stat nefuncționale, care, în loc să apere interesele locatarilor, încearcă să îi intimideze și să facă ca locatarii să abandoneze lupta pentru adevăr”. De această părere este Galina Albot, președinta asociației locatarilor blocului din bd. Decebal, 5 din Chișinău. Într-o conferință de presă de la IPN, Galina Albot a menționat că, de doi ani și jumătate, locatarii acestui bloc lupta împotriva unor demolări și construcții ilegale care au loc în preajma imobilului lor, punând în pericol integritatea celor 93 de apartamente ale clădirii.
Compania de construcții care a intrat în proprietatea unei anexe cu câteva niveluri a blocului a obținut acordul autorităților să o dărâme și să construiască în loc încă un bloc locativ.
„În 2019, când au fost anunțați sau au aflat ce urmează să aibă loc cu blocul lor de locuit, locatarii, naivi inițial, au pornit de la două premise. Știau neapărat că trebuie să acționeze ca mai apoi să nu fie învinuiți că nu au făcut nimic. Și, respectiv, dacă vor păgubi, vor fi învinovățiți de faptul acesta. Și alt moment – voiau să afle un răspuns la instituțiile statului ce este cu această construcție, ce este cu acest plan. Pentru că își dădeau seama, fără experiență în construcții, că astfel de lucruri nu pot rămânea fără consecințe. Timp de doi ani și jumătate locatari au înțeles și s-au trezit cu niște realități foarte dure. S-au trezit în realitatea că ei nu pot să-și facă dreptate”, a menționat președinta asociației de locatari.
Pentru locatarii blocului din bd. Decebal, 5 cea mai odioasă zi în acești doi și jumătate a fost data de 26 iunie 2020. „Practic, locatarii s-au aflat pe un teren de luptă, unde, în loc de tancuri, au fost buldozere, în loc de mercenarii Wagner, a fost compania Tristan, iar în loc de soldați, au fost angajații, între ghilimele, ale companiei de construcții, care, în loc de căști sau haine de protecție, aveau ochelari de soare și haine de brand. Erau niște oameni puși intenționat acolo”, a menționat Galina Albot.
Potrivit președintei asociației de locatari, în acea zi instituțiile responsabile s-au remarcat „prin inacțiune, incompetență și corupție”. „Poliția n-a acționat nicicum și s-a evidențiat domnul Cociu Gheorghe, care acum, în loc să nu mai fie în poliție, este șef la Leova. În loc să apere cetățenii, dumnealui a deschis ușile blocului și a permis companiei Tristan să mutileze locatarii. Instituția de stat AST (Agenția pentru Supraveghere Tehnică, n.r.), la apelurile și la cererea de a veni în teren și de a vedea dacă lucrurile merg corect, nu a dorit șeful instituției să semneze acea cerere”, a subliniat Galina Albot.
Nici Primăria municipiului Chișinău nu este văzută cu ochi buni de către locatari. „Primăria la fel nu a acționat nicicum, a venit spre final, a resimțit cutremurul de sub picioare care s-a produs în urma lucrărilor de demolare. În rest nu a făcut nimic. Primarul nu a fost în genere în oraș. Ca de obicei când se întâmplă ceva, pseudoprimarul acestui oraș nu este niciodată pe loc. Noi am înțeles că cetățenii sunt vulnerabili, sunt lăsați în cădere liberă”, a spus președinta asociație de locatari.
Potrivit Galinei Albot, și instanțele de judecată care au examinat acest caz au dat semnale foarte clare că nu ar fi interesate să ofere locatarilor blocului de pe bd. Decebal, 5 parte la o justiție corectă și echitabilă. „Locatarii au o rugăminte către guvernare și către domnul Litvinenco (ministru al justiției, n.r.): noi nu vrem favoruri, noi nu vrem nimic, noi vrem acces la o justiție corectă. Noi suportăm cheltuieli, noi suntem oameni simpli, care tot ce facem e din resursele noastre personale. Noi rupem din timpul nostru personal, noi rupem din resursele noastre personale ca să facem justiție. Iar statul își bate joc în așa un hal că noi trecem de două, poate și de trei ori aceleași cercuri, suportând cheltuieli”, a acuzat președinta asociației de locatari.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.