Traian Băsescu se pronunţă pentru reincluderea României în formatul de negociere a conflictului transnistrean
Preşedintele României, Traian Băsescu, se pronunţă pentru schimbarea formatului de negocieri în problema transnistreană şi reincluderea României ca parte în acest format. Traian Băsescu a vorbit despre aceasta marţi seara, 9 septembrie, la postul public de televiziune din România, transmite Info-Prim Neo.
„Categoric, trebuie schimbat formatul de negociere – cred că unul în care să fie implicată România, R. Moldova şi Transnistria, Ucraina şi Federaţia Rusă, iar participarea României ar dinamiza găsirea unei soluţii”, a afirmat Băsescu. El a arătat că, dacă nu este posibilă această variantă, se poate imagina un format în care UE să se implice mai mult alături de Rusia. „Sunt suficiente UE şi Federaţia Rusă ca arbitri ai situaţiei”, a spus preşedintele României.
Preşedintele român a reluat ideea potrivit căreia, în ultimii 16 ani, actualul mecanism de negociere s-a dovedit incapabil să rezolve conflictul transnistrean, în schimb a permis consolidarea structurilor statale ale autoproclamatei republici. „R. Moldova, Transnistria şi Rusia este formatul care în mod real funcţionează acum. Nu putem fi de acord, pentru că Rusia, ca unic arbitru, nu poate da soluţii”, a subliniat Traian Băsescu.
Băsescu a menţionat că poziţia prudentă a României în conflictul din august dintre Georgia şi Rusia a fost motivată şi de prezenţa în imediata apropierea frontierei României a situaţiei încordate de pe Nistru. „Practic, condiţiile sunt îndeplinite în toate zonele de conflict îngheţat să se întâmple ce s-a întâmplat în Georgia. Noi spunem asta din 2005, pentru că peste tot s-au format structuri statale, se practică o propagandă deşănţată care învrăjbeşte minoritarii cu majoritarii de pe teritoriul acestor state”, a menţionat preşedintele român.
Pe de altă parte, potrivit lui Băsescu, există şanse mari ca în perioada preşedinţiei franceze a Consiliului European să fie menţionată într-un document oficial al UE perspectiva europeană a R. Moldova. „Noi ne batem, nu ştim când, dar sperăm că în preşedinţia franceză şansele sunt mai mari. Adică, este o decizie politică extrem de importantă şi şansa de a valorifica avantajele unei preşedinţii puternice cum este cea franceză, zicem noi că nu trebuie ratată”, a menţionat oficialul.
Traian Băsescu a mai spus că România promovează R. Moldova în UE de pe o cu totul altă perspectivă decât cea a Ucrainei. „Ar fi cel puţin incorect să spun că le promovăm în mod egal. Noi promovăm R. Moldova şi, sigur, dorim perspectiva NATO şi UE şi pentru Ucraina din foarte multe motive, dar nu putem pune semnul egal. Ucraina o susţinem decent şi cu toată forţa, R. Moldova o susţinem la fel, dar şi cu mult suflet”, a mai menţionat preşedintele României în emisiunea de televiziune.