Vicepremierul Nicu Popescu, ministru de externe, spune că traficul de ființe umane este cauzat de mai mulți factori, precum migrația ilegală, corupția, funcționarea defectuoasă a sistemului de justiție ori sărăcia. Dincolo de toate acestea, traficul de ființe reprezintă, în primul rând, o încălcare gravă a drepturilor omului, care afectează deopotrivă femei, bărbați și copii, transmite IPN.
Într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei europene privind lupta împotriva traficului de ființe umane, Nicu Popescu a menționat că este o bună ocazie de sensibilizare a publicului despre riscurile pe care le prezintă acest fenomen, precum și de informare privind mecanismele de ajutor existente și drepturile victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane.
„Constat faptul că Republica Moldova rămâne a fi o țară de origine pentru acest flagel, având ca formă predominantă exploatarea prin muncă”, a declarat vicepremierul. Autoritățile și comunitatea anti-trafic sunt angajate în implementarea măsurilor de prevenire a traficului, protejare a victimelor, tragere la răspundere a infractorilor și destructurarea organizațiilor criminale implicate în săvârșirea acestui tip de infracțiuni.
Nicu Popescu mai spune că pandemia care a afectat societatea la nivel mondial a redus numărul cazurilor de trafic de persoane datorită închiderii hotarelor, însă a crescut considerabil riscul de trafic prin accentuarea vulnerabilităților deja existente: pierderea locurilor de muncă, creșterea sărăciei, creșterea incidenței cazurilor de violență domestică.
„În contextul Zilei europene privind lupta împotriva traficului de ființe umane, vă invit și în capacitatea de președinte al Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane, să citiți mai mult despre situația privind problematica respectivă dar și mecanismele de suport existente în Republica Moldova”, a menționat Nicu Popescu.