Trade Club International atrage atenţia investitorilor faţă de proiecte comunitare în Moldova
Trade Club International, structură din care fac parte reprezentanţi ai peste 20 de misiuni diplomatice acreditate la Chişinău şi primari din republică, invită agenţii economici din ţară şi de peste hotare să investească în zeci de proiecte comunitare.
Proiectele au fost prezentate în şedinţa din 3 octombrie a clubului. Cele mai multe vizează postarea sistemelor de aprovizionare cu apă şi canalizare, reparaţia drumurilor, iluminarea satelor şi reconstrucţia instituţiilor social-culturale.
„Sperăm că unele proiecte vor acapara un investitor şi vom reuşi să dezvoltăm infrastructura comunităţilor din R. Moldova. Aproape toate proiectele sunt orientate spre dezvoltarea infrastructurii şi creării unor condiţii mai bune pentru cetăţenii comunităţilor pe care le reprezentăm”, a declarat Info-Prim Neo Iurie Vintilă, primarul satului Cărpineni, raionul Hânceşti. Edilul a prezentat mai multe proiecte, inclusiv două de aprovizionare cu apă, unul pentru 1,2 mii case din Cărpineni şi altul pentru oraşul Hânceşti. Investiţiile se ridică la 2 mln dolari.
Şi viceprimarul oraşului Sângerei, Maria Condurache, a propus un proiect pentru construcţia unei termocentrale de capacitate mică, care ar rezolva problema încălzirii instituţiilor social-culturale din localitate. Costul proiectului este de 2 mln lei.
Multe dintre aceste proiecte fac subiectul unor finanţări din partea donatorilor europeni, iar România, stat-membru al Uniunii Europene, contribuie la nivel internaţional cu asistenţă pentru cooperare şi dezvoltare. România şi-a formulat propria politică de asistenţă la nivel internaţional, acordând prioritate unor ţări din regiune, printre care şi R. Moldova, a declarat consilierul economic al Ambasadei României în R. Moldova, Ion Şerban.
În perioada 2007-2009, România acordă 4,7 mln euro pentru proiecte de dezvoltare a ţărilor cu economie în tranziţie. Din această sumă 800 mii euro revine R. Moldova pentru proiecte din domeniul social, îmbunătăţirea capacităţii administrative la nivel local, îmbunătăţirea sistemului de aprovizionare cu apă. România dezvoltă un program operaţional comun pentru Moldova şi Ucraina. În program sunt investite 127 mln euro nerambursabili, iar proiectele care au fost prezentate sunt eligibile şi pot fi incluse pentru finanţare în acest program operaţional, a mai spus consilierul Ambasadei României.
Împuterniciţii ambasadelor s-au arătat interesaţi de proiectele prezentate, precizând că vor distribui proiectele în formă scrisă agenţilor economici din ţările pe care le reprezintă, după interes.