Totu-i clar şi nimic nu-i limpede, despre atacurile raider
Compania Merchant Outpost Company este nedumerită de faptul că unele structuri statale ale Republicii Moldova încearcă să tensioneze situaţia în legătură cu tranzacţia de preluare a unui pachet de 28% de acţiuni în Banca Comercială Moldova Agroinbank (MAIB). Pe de altă parte, investitorii europeni prejudiciaţi continuă să opereze cu formule care au scop să demonstreze existenţa atacului de tip raider, transmite Info-Prim Neo.
„Tranzacţia a fost absolut legală, cu foştii acţionari au fost încheiate contractele respective, ei şi-au dat consimţământul, dar acţiunile nu au fost transmise în timpul stabilit, fapt care a determinat compania să se adreseze în instanţa de judecată din St. Petersburg. Mai apoi decizia acestei instanţe a fos transmisă Curţii de Apel din Bender (oraşul Căuşeni), a menţionat într-o conferinţă de presă, miercuri, 14 septembrie, Nicolai Rogovoi, care s-a prezentat ca fiind avocat şi reprezentant al intereselor companiei Merchant.
Un alt reprezentant al intereselor Merchant, Oleg Vremenco, a precizat că „transmiterea deciziei instanţei de la St. Petersburg către Curtea de Apel din Bender a fost firească şi legală, deoarece Republica Moldova a semnat mai multe convenţii internaţionale în acest sens. Altă problemă este că decizia Curţi de Apel a fost contestată în instanţa superioară”.
„Noi ne vom strădui să aducem toate argumentele şi probele în şedinţa preconizată pentru astăzi a Curţii de Justiţie, dar am vrea ca până aceasta se va pronunţa să nu fie aduse învinuiri nefondate companiei”, a spus Vremenco.
Ambii reprezentanţi ai intereselor Merchand nu au dat răspunsuri exacte la întrebările presei despre cine este proprietarul companiei, de ce au fost greu de a fi găsit arbitrii care au emis decizia instanţei de la St. Petesburg, de ce mai apoi au fost transmise acţiunile procurate de Merchant companiei Creative Production etc. Reprezentanţii au susţinut că nu este cazul de a acuza compania de atac raider, cu atât mai mult de atac la securitatea bancară, deoarece banii nu au plecat de la MAIB, ci au rămas în Republica Moldova. În opinia lor, este vorba de un litigiu dintre subiecţii economici, asemenea litigii se înregistrează nu doar în Moldova, ci şi în alte ţări.
Pavel Zamfir, avocat, care a precizat că reprezintă interesele companiei Merchand cu începere de astăzi, 14 septembrie, şi cunoaşte istoricul problemei doar din cele relatate de companie şi din presă a menţionat că există un litigiu, care se află în stadiu de examinare în instanţele de judecată ale Republicii Moldova şi, ulterior, pe 5 octombrie, ale Federaţie Ruse şi toate alte acţiuni pe marginea acestui litigiu sunt premature.
„Urmează să se expună instanţa de judecată după care vom afla a cui poziţie este justă conform legislaţiei naţionale şi internaţionale”, a spus el.
Într-un comunicat semnat de avocaţii victimelor, adică a investitorilor europeni prejudiciaţi, se menţionează, că insistenţa fără precedent cu care se îndreptăţeşte compania Merchant în faţa presei ar face dovada că cele 28% de acţiuni au fost sustrase printr-o serie de dispute şi litigii fabricate.
În comunicatul difuzat tot astăzi, 14 septembrie, se precizează că nu au fost găsite originalele mai multor documente, inclusiv contracte la care se referă compania şi care a constituit temei juridic pentru preluarea acţiunilor. Singurul document ce a fost găsit a fost o fotocopie a hotărârii arbitrale, emise de instanţa de la St. Petersburg, care a fost prezentată la Curtea de Justiţie a Moldovei.