Toți copiii din casa comunitară „Viitorul” înregistrează progrese de când sunt aici, CCF

Zece copii cu dizabilități severe, cu vârsta între trei și 14 ani, locuiesc în casa comunitară „Viitorul”, deschisă de Asociația „Copil, Comunitate, Familie” Moldova în noiembrie anul trecut. Până a se muta, copiii erau cazați într-un centru municipal din Chișinău pentru copii de vârstă mică. Până la sfârșitul anului, urmează să li se alăture încă doi copii, transmite IPN.

Liliana Rotaru, președinta CCF Moldova, a declarat pentru IPN că niciun copil din cei care locuiesc în casa comunitară „Viitorul” nu se deplasează independent. Doar doi copii pot să mănânce singuri, dacă sunt asistați. Cu toate acestea, absolut toți au înregistrat progrese de când se află aici. Cei doi copii care mănâncă cu ajutorul educatorului și îngrijitorului au învățat acest lucru în ultimele șase luni.

Copiii sunt îngrijiți de 16 adulți: asistente medicale, bucătari, psihopedagogi, kinetoterapeuți. „Treptat înregistrăm progrese, dar nu putem desface în șase luni, ceea ce nu s-a făcut în 12 ani. Anume asta este diferența dintre o casă comunitară și un centru de plasament”, spune Liliana Rotaru.

Terapiile pe care le fac copii țin de kinetoterapie, poziționare, managementul postural, deprinderea abilităților de îngrijire personală. Psihopedagogii fac activități educaționale cu ei, pictează, mută jucării dintr-o parte în alta pentru a dezvolta motricitatea fină. „Majoritatea copiilor nu mai au nevoie de tratament antibiotic, așa cum se întâmpla anterior. Acum ei nu se mai îmbolnăvesc atât de des”, a spus Liliana Rotaru.

Din centrul municipal în care se aflau, copiii urmau să plece, la o anumită vârstă, în casa de copii din Orhei sau Hâncești, lucru care ar fi prezentat o traumă în plus pentru ei. „Pentru un copil mutarea în alt mediu este un stres. Cu atât mai mult că, plecând mai departe de Chișinău, pleacă tot mai departe și de servicii mai bune”, consideră Liliana Rotaru.

Casa comunitară „Viitorul” a fost construită pe un lot oferit de Consiliul municipal Chișinău. Pentru construcția acesteia au fost alocați 20 de mii de euro, bani colectați în urma Galei Generozității din 2015.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.