Tot mai mulți utilizatori accesează internetul mobil de pe smartphone

În primul trimestru al anului curent, numărul utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă a crescut, față de finele anului trecut, cu 2,8% și a depășit cifra de 2,497 milioane. Cele mai dinamice ritmuri de creștere au înregistrat utilizatorii de Internet mobil în baza tehnologiei 4G. Numărul lor a crescut cu 7,2% și a totalizat peste 741,9 mii. Dintre aceștia, marea majoritate, adiă 660,6 mii au accesat Internetul mobil prin intermediul telefoanelor inteligente (smartphone) și 81,4 mii – prin modemuri/carduri/USB. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), într-un comunicat de presă citat de IPN.

În perioada de referință, traficul generat de utilizatorii de Internet mobil prin intermediul telefoanelor inteligente practic s-a dublat (+96,4%) și a însumat peste 8, 760 milioane GB. Traficul generat de cei care au utilizat accesul dedicat la Internetul mobil a sporit cu 16,1% și a alcătuit 12,948 milioane GB, traficul total de Internet mobil în bandă largă fiind de 21,7 milioane GB, în creștere cu 39%.

Urmare a creșterii numărului de utilizatori și a traficului generat de aceștia, volumul total al vânzărilor de servicii de acces la Internet mobil în bandă largă a sporit, față de primul trimestru al anului trecut cu 20,8% și a însumat peste 244,2 milioane de lei. Această evoluție se datorează creșterilor înregistrate de toți cei trei furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii mobile. Vânzările realizate de Orange Moldova au crescut cu 24,4% şi au însumat peste 152,43 milioane de lei, ale Moldcell – cu 20% şi au alcătuit 67,2 milioane de lei, iar cele ale Moldtelecom au sporit cu 4,2% și au constituit circa 25 milioane de lei.

La finalul anului 2017, gradul de acoperire a populației și teritoriului Republicii Moldova cu rețele 4G constituia 97% și respectiv, 94%, ceea ce înseamnă că practic toți deținătorii de telefoane inteligente sau tablete pot beneficia de acces la Internet de mare viteză.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.