Tot mai mulţi părinţi renunţă să-şi vaccineze copiii, motivând că se tem de eventuale consecinţe care pot apărea. Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, acest fapt devine o tendinţă, iar în prezent 5% din părinţi refuză imunizarea. Specialiştii susţin că fiecare copil trebuie vaccinat, deoarece urmările refuzului de a administra vaccinul sunt mult mai mari decât eventuale riscuri în urma imunizării.
Ina Ganu, mama unui copil de 3 ani, susţine că nu a fost contra imunizării până când şi-a vaccinat fetiţa împotriva poliomielitei şi a hepatitei. De atunci au stat mai mult prin spitale, iar fetiţa are probleme de sănătate. Femeia a declarat pentru IPN că părinţii nu sunt informaţi despre reacţiile adverse ale vaccinurilor. Ea susţine că a cerut medicului prospectul medical din cutia vaccinului, dar acesta a refuzat să i-l dea, zicând că trebuie să vorbească iniţial cu managerul instituţiei. „De ce părinţilor ni se pune în faţă doar foaia să semnăm, unde este indicat că se poate solda chiar şi cu deces şi nimeni nu are nicio responsabilitate?”, a întrebat femeia.
Un alt părinte, Vasile Toma, a spus că, în cazul familiei sale, primului copil i-au fost administrate toate vaccinurile prevăzute de programul naţional de imunizare, iar celui de-al doilea nu. Părinţii au renunţat la imunizare după ce fetiţa lor, în urma unuia dintre vaccinuri, a dezvoltat reacţii alergice. În prezent băiatul mai mic, care nu este vaccinat, nu este acceptat la grădiniţă. Vasile Toma a mai spus că în acordul informativ pe care îl semnează părinţii înainte de vaccinare scrie clar că procedurile care se fac, în unele cazuri, se pot solda cu deces. „Cum pot eu, un părinte, să-mi pun semnătura pe un asemenea acord informativ?”, a spus bărbatul.
Solicitat de IPN, şeful Centrului Profilaxie Specifică din cadrul CNSP, Anatol Melnic, a declarat că în ultima perioadă se înregistrează tot mai multe cazuri de refuz de a vaccina copiii şi de cele mai dese ori este vorba de familii care aparţin unor confesiuni religioase. „Dacă evaluăm, aproximativ 5% din părinţi refuză vaccinarea. Aceasta este o tendinţă crescândă, care a evoluat mai mult după anul 2009”, a notat şeful centrului.
Anatol Melnic a menţionat că astăzi există un risc real. Fiecare care nu este vaccinat este un purtător de boală. Medicul a dat exemplul tusei convulsive, care durează cel puţin 6 săptămâni, având diferite complicaţii. Potrivit medicului, anume pe motiv că se refuză vaccinarea, numărul de cazuri este în creştere. Dacă în anii precedenţi se înregistrau până la 100 de cazuri, în prezent acestea practic s-au dublat şi sunt infecţii care au consecinţe fatale. Anatol Melnic a mai spus că fiecare părinte trebuie să cunoască faptul că până la vaccin copilul trebuie să fie supus unui examen medical şi în cazul în care se depistează o problemă de sănătate, copilul trebuie tratat, apoi vaccinat.
„Vaccinurile, ca şi alte medicamente, dar cu o frecvenţă mult mai rară, poate da şi unele efecte adverse, de care tare se tem părinţii şi lucrătorii medicali, dar aceasta este o reacţie locală – o febră uşoară, o roşeaţă la locul administrării vaccinului, care trece fără niciun fel tratament. Cazuri de deces, de când lucrez eu în programul de imunizare, din anul 1983, până acum, nu am întâlnit”, a declarat medicul, precizând că întâmplările în care copii rămân invalizi sunt coincidente, pentru că, de fapt, copilul are deja anumite patologii până la vaccin.