Tot mai multe animale turbă și pun în pericol viaţa oamenilor

Numărul animalelor bolnave de rabie este în continuă creştere şi acest lucru pune în pericol şi sănătatea oamenilor, în condiţiile în care virusul rabic, intens circulant în populaţia de vulpi, este transmis animalelor sălbatice şi celor domestice, iar datele statistice indică apropierea periculoasă a surselor de infecţie rabică de populaţia localităţilor, transmite IPN.

Conform datelor Centrului Republican de Diagnostică Veterinară, în primele 9 luni ale anului curent, au fost înregistrate 140 de animale bolnave, comparativ cu 95 în aceeaşi  perioadă a anului trecut. Cele mai multe animale diagnosticate cu rabie au fost în raioanele Străşeni, Slobozia, Făleşti, Ungheni şi Dubăsari.

Potrivit specialiştilor, virusul rabic este transmis de la vulpi la căprioare, bursuci, şobolani etc. De asemenea nu scapă nici animalele domestice. Cel mai des sunt molipsite bovinele, caprinele, ovinele, dar şi câinii, şi pisicile.

Specialiştii afirmă că numărul sporit şi diversitatea animalelor afectate sugerează intensificarea de către autorităţile abilitate a măsurilor de combatere a rabiei la animale. Printre acestea se numără organizarea şi stimularea vânatului acestor animale şi imunizarea lor contra rabiei etc.

Datele statistice arată că anual la medic apelează în jur de 3 mii de persoane agresate de animale, de obicei cu stăpân, dar întreţinute neregulamentar. De asemenea, peste o mie de persoane sunt agresate de animale fără stăpân. Este vital ca toate persoanele agresate, de orice categorie de animale, obligatoriu să se adreseze la medic pentru examinare în vederea deciderii tratamentului specific pentru a fi evitat posibilul sfârşit tragic, decesul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.