Tortura şi relele tratamente sunt încă pe larg utilizate în Republica Moldova, raport

Numărul persoanelor supuse maltratării este în continuă creștere. Conform datelor Procuraturii Generale, numărul cazurilor raportate de maltratare au crescut de la 569 de cazuri în 2017 la 833 în 2019. În același timp, numărul actelor de sesizare a torturii scade semnificativ, de la 48 cazuri în 2017 la 13 în 2019. Datele se conțin în raportul „Situaţia din Republica Moldova cu privire la tortură şi maltratare”, care se referă la perioada de monitorizare a situației din Republica Moldova (2019–2020) și care a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Raportul este parte a proiectului „Toţi împreună vom spune NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”, implementat de Institutul pentru Democraţie, în parteneriat cu Institutul Naţional al Femeilor din Moldova şi Centrul Media (Tiraspol), cu sprijinul Uniunii Europene.

Potrivit raportului, în 2019, având 13 notificări de tortură, au fost deschise doar opt dosare penale, iar ca urmare au apărut 833 de plângeri  cu referire la „atitudine inumană şi pedeapsă degradantă”, fiind  inițiate doar 51 de dosare. Tot în 2019, doar două  persoane au fost condamnate la pedeapsa cu închisoarea, nouă s-au ales cu pedepse condiționale, patru au fost amendate, iar în privința a șapte persoane sunt  dosare penale încheiate. Opt persoane au fost achitate.

În cadrul monitorizării s-a menționat că una dintre problemele Moldovei este supraaglomerarea închisorilor. Din cei 6700 de deţinuţi, 4 100 sunt plasaţi într-o zonă sub minimul de patru metri pătrați. În penitenciare există, de asemenea, un număr mare de cazuri de suicid sau tentative de suicid. Astfel, în șase luni din anul 2020, au fost înregistrate trei cazuri de suicid (în prima jumătate a anului 2019 – 4), șapte cazuri de tentativă de suicid (în prima jumătate a anului 2019 – 9 cazuri) şi 320 de cazuri de auto-vătămare (în prima jumătate a anului 2019 – 283). Acest indicator a crescut cu 11,56%.

În a doua jumătate a anului 2020, Administraţia Naţională a Penitenciarelor din Moldova a înregistrat 199 de cazuri de utilizare a forţei fizice (2019 - 178) şi 153 (2019 - 144) cazuri de utilizare a mijloacelor speciale în raport cu deținuții. Indicatorul a crescut cu 5,88% faţă de aceeași perioadă a 2019. Nivelul în creștere al utilizării forţei sugerează că paznicii preferă această formă de sancţiuni în locul alternativelor sau menţinerea unei relaţii non-conflictuale.

În 2019, Avocatul Poporului a înregistrat 851 de declaraţii ale deţinuţilor, precum şi peste 450 de declaraţii similare în 2020, în care se refereau la detenţie în condiţii crude, inumane. Au avut loc, de asemenea, acte de rele tratamente în activitatea poliţiei: în prima jumătate a anului 2020 au fost înregistrate patru cazuri de tortură, tratamente inumane şi degradante în poliţie. Angajaţii Biroului Avocatului Poporului, în timpul vizitelor lor la trei inspectorate, au identificat nouă cazuri de plângeri de violenţă stradală, manifestări de agresiune, maltratare de către ofiţerii de poliţie în prima jumătate a anului 2020. Acest lucru indică faptul că Inspectoratul General de Poliţie ascunde datele reale despre situaţie sau nu au o statistică a acestor cazuri.

În Republica Moldova activează 13 instituţii de asistenţă socială de întremare şi reabilitare. În raportul său din 2020, Comitetul european pentru prevenirea torturii a menţionat că a primit rapoarte alarmante cu privire la condiţiile de alimentare şi igienă inadecvate, deţinerea în spaţii închise, rezidenţii şcolilor-internate au fost trimişi în instituţii psihiatrice ca pedeapsă, unele persoane private de libertate sunt exploatate sexual de către supraveghetori, în instituţiile de neuropsihiatrie rata mortalităţii este ridicată. Unii rezidenţi au declarat grupului de monitorizare că adesea „sunt pălmuiţi”, sunt intimidaţi sau hărţuiţi de gardieni şi de alţi angajaţi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.