Top 5: politicieni, oameni de afaceri, notorietăţi. Catalogul „Cei mai influenţi 50 de moldoveni 2010”
În ultima zi a anului 2010, a apărut în vânzare catalogul „Cei mai influenţi 50 de moldoveni 2010”, realizat de VIP Magazin şi Elita Media. Catalogul se află la cea de-a şasea ediţie şi include 15 personalităţi noi, comparativ cu ediţiile anterioare, notează Info-Prim Neo.
În topul primelor 10 persoane influente au intrat Vlad Filat, Vlad Plahotniuc, Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Vladimir Voronin, Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Alexandru Tănase, Igor Dodon şi Gabriel Stati. Următorii 10 sunt Nicolae Botgros, Dorin Chirtoacă, Marc Tkaciuc, Mihai Godea (nou intrat), Dumitru Diacov, Nicolae Ciornîi, Dorian Bedros, IPS Vladimir, Dan Bălan, Victor Bodiu (nou intrat). Aceştia sunt urmaţi de Val Butnaru, Serafim Urecheanu, Alexandru Pincevschi, Constantin Tănase, Victor Miculeţ, Dorin Drăguţanu (nou intrat), Silvia Radu, Natalia Politov-Cangaş şi Igor Boţan (nou intrat). Urmează Chiril Gaburici, Vasile Chirică, Vasile Botnaru, Ilan Shor, Petru şi Eugen Bodarev, Valeriu Pasat (nou intrat), Victor Osipov, Chiril Lucinschi, Natalia Gherman (nou intrat), Grigore Gacikevici (nou intrat). Încheie topul „Cei mai influenţi 50 de moldoveni 2010” Petru Bogatu, Igal Katsiv (nou intrat), Victor Şelin, Mircea Butnaru (nou intrat), Octavian Calmîc (nou intrat), Constantin Cheianu (nou intrat), Pavel Cebanu (nou intrat), Iurie Cecan (nou intrat) şi Pavel Zingan (nou intrat).
Solicitată de autori, Agenţia Info-Prim Neo a venit cu propria contribuţie la elaborarea topului, care a fost publicată la rubrica „Top 5 în viziunea experţilor”:
[Top 5 politicieni]
[1. Victor Osipov, vicepremier, prim-vicepreşedinte AMN]
A schimbat imaginea Republicii Moldova în procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean, trecând-o din categoria „ necuvântătoarelor” în cea a „cugetătoarelor”. Pentru prima dată, după o pauză foarte mare de timp, a alimentat impresia că, în procesul de negocieri, în anturajul granzilor lumii, Republica Moldova are ce spune, vrea să spună şi poate spune. A renăscut speranţă că Republica Moldova ştie cum şi pentru ce să soluţioneze diferendul. A contribuit la crearea institutului de avocaţi influenţi ai ţării în disputa cu Federaţia Rusă pe marginea diferendului.
[2. Alexandru Tănase, ministru al justiţiei, prim-vicepreşedinte PLDM]
A iniţiat reformarea justiţiei. A avut curajul să zdruncine sistemul judecătoresc orientat spre deservirea intereselor extra-justiţiare şi înţelepciunea de a se retrage, eventual, pentru acumulare de forţe, când sistemul a trecut la contraatac. A lăsat impresia de model de echilibru şi inteligenţă în relaţiile PLDM cu partenerii din AIE şi în procesul de negocieri pentru AIE -2, pe fundalul unui anumit grad de intoleranţă manifestat de unii colegi – lideri ai formaţiunii.
[3. Iurie Leancă, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, PLDM]
A umplut cu conţinut procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi cu inteligenţă relaţiile ţării cu lumea, contribuind esenţial la scoaterea acesteia din izolarea diplomatică. A făcut o parte considerabilă a lucrului „invizibil” pentru intrarea în ţară a suportului financiar fără precedent din afară. A contribuit la internaţionalizarea reală a conflictului transnistrean în calitate de unică şansă a soluţionării acestuia.
[4. Vlad Filat, premier, preşedinte PLDM]
A exercitat actul real de guvernare a ţării, în numele AIE, beneficiind, în mare parte de unul singur, de pârghiile pe care le oferă bugetul ţării şi sistemul guvernamental. A făcut Republica Moldova atractivă pentru partenerii internaţionali de dezvoltare, fapt care s-a soldat, printre altele, cu revigorarea cursului de integrare europeană a ţării şi atragerea unui suport financiar fără precedent din afară. A îndeplinit promisiunile de a oferi case sinistraţilor din lunca Prutului în termen record. În actul de guvernare, a dat semne de preluare a unor elemente din „modelul Voronin”, inclusiv în sensul creării „partidului puterii”, al relaţiilor cu partenerii şi oponenţii politici, al deciziilor autoritare.
[5. Vladimir Voronin, ex-preşedinte al RM, preşedinte PCRM]
A continuat să facă bine „lucrul cel rău”, cultivând spiritul combativ-agresiv şi intolerant în relaţiile cu oponenţii politici, precum şi cu cei care, pur şi simplu, nu-i împărtăşesc punctul de vedere. A promovat atmosfera de divizare a societăţii pe multiple planuri în conformitate cu principiul „divizează şi domină”. Continuă să aibă adepţi, susţinători şi simpatizanţi în proporţii suficiente pentru a-şi menţine influenţa asupra situaţiei, deciziilor şi stării de spirit din ţară. A fost inclus în acest „Top al politicienilor anului 2010” din lipsa, la moment, a unui „Top al geniilor răi ai Ţării Moldovei”.
[Top 5 oameni de afaceri]
[1. Petru Pripa, director general al Agenţiei Municipale de Ipotecă Chişinău „AMIC”, vicepreşedinte al Federaţiei Constructorilor, Drumarilor şi Producătorilor Materialelor de Construcţie „Condrumat”]
În perioada de criză, care a afectat cel mai drastic domeniul construcţiilor, şi-a amplificat businessul în sfera construcţiei apartamentelor pentru categoriile de persoane cu venituri modeste, fiind, de fapt, unicul pe acest segment. A menţinut pentru aceste categorii speranţa unei case noi, de rând cu lumea mai bogată. AMIC este unica firmă care, împreună cu băncile comerciale, oferă credite ipotecare pe termen de până la 20 de ani. AMIC este unica firmă care oferă discount de 10 la sută pentru persoanele încadrate în sistemul bugetar. AMIC este unica firmă care oferă apartamente ipotecare oricui, indiferent de suma iniţială pe care o poate depune, semnând cu fiecare beneficiar grafice individuale de achitare a ratelor lunare. AMIC menţine dobânda pentru creditarea ipotecară la limita de jos a mediului pe piaţă. În 2010, ca şi în toţi anii cu începere din 1999, şi-a îndeplinit cu acurateţe obligaţiile contractuale faţă de toţi beneficiarii, în condiţiile când o parte dintre firmele care activează în acelaşi domeniu au trebuit să fie convinse de poliţie, CCCEC, SIS, de proteste în masă etc. AMIC este pionier în implementarea mecanismelor financiare a creditării ipotecare în Republica Moldova şi iniţiatorul restituirii dobândei bancare de la buget pentru bugetari.
[2. Alexandru Machedon, director general-fondator StarNet]
A continuat să transforme Chişinăul, în special, instituţiile de învăţământ, în zonă de internet liber. Este de bănuit că o face nu doar şi nu atât din considerente strict economice, cât din convingerea că internetul democratizează lumea, oferă tineretului şansa de a se implica în treburile societăţii, considerate până nu demult zonă de activitate exclusivă pentru „axacali”, în special, în ale politicii şi, în special, pentru un „axacal” anumit. A susţinut proiecte sociale ale Primăriei mun. Chişinău, în special, în acelaş domeniu al extinderii internetului, în perioada când pentru agenţii economici era periculos până şi să priveşti în direcţia Primăriei. Este adevărat că acest proces de democratizare şi „dezaxacalizare” urmează să se soldeze, şi se soldează, cu vânzări mai mari ale companiilor IT. Pornind de la această filozofie a afacerilor, pare să fie foarte aproape de adevăr vorba ce umblă prin târg, potrivit căreia Alexandru Machedon a fost unul dintre foarte puţinii, dacă nu chiar unicul manager IT, care nu s-a subordonat „sugestiei” „axacalilor” de a întrerupe internetul în perioada evenimentelor din aprilie 2009. Sponsorizează acţiuni culturale, editare de carte, face acte de caritate.
[3. Vitalie Iurcu, director general „Moldtelecom”]
A continuat să menţină întreprinderea în topul liderilor din domeniu şi în ansamblu pe economie, şi în condiţiile când statul şi-a retras, se pare, sprijinul său direct pentru acest monopolist natural. „Moldtelecom”, provenit din vechiul sistem economic, face concurenţă serioasă companiilor noi, moderne, cu suport financiar şi de imagine extern. În ultimul timp, s-a impus cu activităţi noi, bazate pe tehnologii performante, în domeniul televiziunii digitale, al telefoniei mobile, al internetului etc. Toate acestea se produc pe fundalul micşorării unor tarife, fapt care determină un comportament adecvat şi pentru alte companii de profil. Cheltuieşte mijloace financiare importante pentru instruirea întregului personal, inclusiv pentru studierea limbii române de către cei care nu o cunosc, ceea ce sporeşte calitatea deservirii numeroşilor clienţi.
[4. Vicenţiu Spătaru, director general „Lemi Invest”, dezvoltatorul centrului comercial „Shopping MallDova”]
Cu metode moderne şi inedite pentru Republica Moldova, face dintr-un centru comercial în sens tradiţional de magazin şi un centru cultural-distractiv, componenta cultură fiind consistentă şi înalt profesionistă. Este de aşteptat că acest tip de management aduce şi bani, odată ce activităţile continuă cu multă regularitate timp de mai mulţi ani.
[5. Vlad Plahotniuc, om de afaceri, preşedinte al Asocaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondator al Fundaţiei „Edelweiss”]
Lipsa calificativului „controversatul” care i se aplică la titulatura „om de afaceri” l-ar fi plasat, incontestabil, pe locul 1 al Topului. Nu se ştie foarte bine cum şi-a făcut banii, inclusiv pentru că nu a răspuns la acuzaţiile precum că i-ar fi făcut în mod fraudulos. Se cunoaşte însă că îi are mulţi şi că ştie a-i cheltui bine, în scopuri formulate credibil, atractiv pentru o mare parte din populaţie, dar şi cu maximă eficienţă pentru propria imagine. A apărut, din anonimat, în viaţa publică pe parcursul anului 2010 şi a făcut pe multiple planuri ceea ce nu ar fi putut face nimeni altul pentru a se face cunoscut de toată lumea într-un termen record de scurt. Lasă impresia că ar controla multe din procesele politice, economice şi de altă natură din Republica Moldova, dar şi că deţine relaţii serioase cu personaje suspuse atât din Est, cât şi din Vest. La moment, este demn de plasat atât în „Topul geniilor buni”, cât şi în „Topul geniilor răi ai Ţării Moldovei”. Prezumţia nevinovăţiei, care este un principiu inalienabil al democraţiei, pe care Moldova abia vrea s-o instaureze, îl plasează acum aici.
[Top 5 notorietăţi (cultură, artă, mass-media, muzică)]
[1. Alexandru Dorogan, director general Radio Moldova]
În anii 90, a adus în Republica Moldova fenomenul radioului public. În anul 2010 a renăscut speranţa că aşa ceva în Republica Moldova încă mai este posibil. La sfârşitul anilor 90, a implementat în Moldova fenomenul mediaholdingului în calitate de formă eficientă de promovare a mesajului public de presă. Fenomenul şi organizaţiile de presă înfiinţate de el au fost oprimate pe criterii politice şi în interese de grup, pentru a fi preluate în forme distorsionate cu implicarea masivă a politicului şi businessului. Fenomenul a cunoscut evoluţii substanţiale în anul 2010. În anul care trece, a început crearea unei noi echipe pentru slujirea cauzei publice, după ce multe din echipele de altădată i-au fost distruse sau l-au vândut. Inclus în Topul anului 2010 şi pentru incapacitatea absolută de a folosi hiper-capacităţiile sale în scopuri personale.
[2. Aurelian Silvestru, director-fondator al liceului de inventică şi creativitate „Prometeu-Prim” din capitală]
A construit şi patronează eficient, de mulţi ani, liceul „Prometeu” în care sunt instruiţi copii culţi, deştepţi şi harnici, capabili de a trăi cu mintea şi munca lor. Îi creşte în dezvoltare multidimensională, după propriul chip şi asemănare: pedagog, scriitor, poet, jurnalist, filozof, sportiv, care se îngrijeşte de sănătatea corpului şi a sufletului. Ctitoreşte, de fapt, o bună parte din elita naţiunii şi de şansă a ţării de a renaşte chiar şi după cele mai vitrege vremuri. În 2010, a continuat să construiască şi să ctitorească biserica unui mic sat din părţile Călăraşilor, situat departe de ochii lumii, dar aproape de sufletul său de om. Are grijă să-l regăsească mereu pe „Cel rătăcit”, chiar dacă se întâmplă să fie, câteodată, chiar el acela.
[3. Nicolae Negru, analist politic]
Este unul dintre foarte puţinii profesionişti în domeniu care ar merita titlul „Jurnalistul anului” în fiecare an şi se pare că l-a avut demult, dacă l-a avut vreodată. Acuma ar trebui inventat un titlu special doar pentru el. Este unul dintre foarte puţinii jurnalişti activi de la noi, care ar fi meritat fără rezerve şi avansuri „Ordinul Republicii”, dar nu l-a avut. Este cel mai judicios în analizele sale, abordează cel mai operativ, mai proaspăt şi mai convingător cele mai reale, nu inventate, şi stringente probleme ale omului din Moldova. Încurcă mult mai rar decât alţii, dar foarte rar, profesionalismul cu patriotismul. Încurcă mult mai rar decât alţii, dar foarte rar, verticalitatea cu utilitatea de moment şi, se pare, niciodată, cu comanda cuiva.
[4. Nicolae Panfil, secretarul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte]
Are capacitatea de a învăţa să umble, timp de mai mulţi ani şi mai multe campanii electorale, pe câmpul minat cvadridimensional al societăţii civile, formaţiunilor politice, guvernării şi finanţatorilor externi. În acest proces, Republica Moldova îşi dezvoltă capacităţile de a ajunge la democraţie.
[5. Adrian Păunescu]
În întunericul vechiului sistem şi nesiguranţa tranziţiei, a ţinut aprinsă Flacăra de la care neamul şi omul şi-au reaprins credinţa mereu. Din toamna lui 2010, o ţine aprinsă în ceruri, de unde se vede mai bine şi ne vedem şi noi cu toţii mai bine: cine suntem şi cât merităm.
[Valeriu Vasilică, director Agenţia de ştiri „Info-Prim Neo”]
(vezi http://www.vipmagazin.md/stiri/50_cei_mai_influen%C5%A3i_moldoveni_2010/ )