NATO este o alianță pur defensivă, iar pentru Polonia reprezintă un scut de securitate. Declarația aparține ambasadorului Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej, și a fost făcută în cadrul unui interviu acordat Agenției de presă IPN. Potrivit diplomatului polonez, menirea Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, în calitate punct de legătură a Republicii Moldova cu Organizația Nord-Atlantică (NATO), este să explice societății moldovenești beneficiile aderării la blocul Nord-Atlantic, prin prisma experienței Poloniei.
Din ianuarie 2023, Ambasada Republicii Polonia la Chișinău este și Ambasadă punct de legătură cu NATO. Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova a explicat că entitatea nu este o reprezentanță NATO și nu îndeplinește sarcini rezervate structurilor Alianței. Rolul Ambasadei este de a acționa în sfera comunicării și a diplomației publice.
„Datorită trecutului nostru comun, datorită experiențelor noastre comune, noi ne înțelegem foarte bine. Avem percepția amenințărilor comune. Noi cunoaștem foarte bine de unde vine amenințarea, de unde vin riscurile la suveranitatea, independența și stabilitatea noastră. Noi nu suntem ambasada NATO, NATO are un birou de legătură oficială, aici, în Chișinău. Noi suntem ambasada unuia dintre aliații NATO și de fiecare dată când discut cu interlocutorii mei din Bruxelles, cu cei din Biroul Central NATO, îi rog să explice că rolul nostru este să sprijinim diplomația publică a NATO. De multe ori sunt rugat să explic beneficiile apartenenței la NATO. Polonia este un interlocutor de încredere la acest subiect, pentru că experiența noastră este foarte vastă. Când Polonia explică ce înseamnă NATO, asta sună credibil. NATO nu este o alianță ofensivă, este o alianță pur defensivă. NATO este un scut pentru Polonia”, a spus ambasadorul Poloniei în Republica Moldova.
Diplomatul polonez a menționat că misiunea Ambasadei ca punct de legătură cu NATO este să explice societății avantajele aderării euroatlantice, prin prisma experienței Poloniei, țara fiind membră NATO din 1999.
„Noi discutăm cu diferite grupuri din societate, vorbim cu diferite segmente ale populației, preponderent, cu tinerii. Noi cunoaștem că societatea moldovenească este foarte divizată pe domeniul securității, dar, în special, când este vorba de cooperarea cu NATO. În același timp, în acest an, am celebrat cea de-a 30-a aniversare de parteneriat dintre NATO și Republica Moldova. Ceea ce înseamnă că prezența NATO în Republica Moldova este una de durată. Oficiul central al NATO pare să fie mulțumit de rolul nostru, iar misiunea noastră a fost recent prelungită până în 2026 ca punct de legătură în relația cu NATO. Cu adevărat, ambasada noastră are trei mandate. Noi reprezentăm Polonia, reprezentăm NATO ca punct de legătură, dar reprezentăm și Uniunea Europeană”, a explicat diplomatul polonez.
Interviul cu ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej, a fost realizat de către Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.