Toleranţa asigură succesul incluziunii şcolare, ONG
Reuşita şcolară bună, diminuarea efectelor generate de instituţionalizare, dezvoltarea şi consolidarea demnităţii personale – sunt doar câteva dintre rezultatele pozitive ale incluziunii copiilor dezinstituţionalizaţi în învăţământul general. Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Obşteşti „Lumos Foundation Moldova”, succesul incluziunii sociale, este asigurat de toleranţă, transmite Info-Prim Neo.
Marea majoritate a celor 154 de copii, care au părăsit până în prezent instituţiile rezidenţiale din oraşele Mărculeşti, Ialoveni, şi din municipiul Chişinău, sunt de părere că s-au adaptat bine şi foarte bine la mediul şcolar din instituţiile de învăţământ general. Aceeaşi opinie este împărtăşită de către cadrele didactice, psihologii şcolari, părinţii şi colegii de clasă ai acestor copii.
„Copiii dezinstituţionalizaţi au obţinut progrese importante după un an de la integrarea lor în şcolile comunitare din localităţile de baştină. Educaţia incluzivă ne permite să creştem generaţii capabile să-şi dezvolte potenţialul şi să menţină spiritul solidarităţii umane, a declarat managerul de proiect la Asociaţia „Lumos Foundation Moldova”, Galina Bulat.
„Lumos Foundation Moldova” recomandă instituţiilor de învăţământ general să menţină o atmosferă pozitivă prin valorificarea continuă a interdependenţei, dar şi a independenţei copiilor. Stimularea bunelor practici de asistenţă a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi diseminarea experienţei în domeniu va genera îmbunătăţirea continuă a calităţii incluziunii şcolare a copiilor.
Direcţiile generale raionale de învăţământ sunt sfătuite să monitorizeze şi să promoveze educaţia incluzivă în instituţiile de învăţământ din teritoriu, contribuind astfel la implementarea Programului de dezvoltare a educaţiei incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020. Autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul I şi II li se recomandă diversificarea şi extinderea reţelei de servicii comunitare adresate copiilor şi familiilor în dificultate.
Ziua internaţională a Toleranţei este un eveniment marcat începând cu anul 1986, când a fost enunţată Declaraţia principiilor toleranţei la Paris, în cadrul întrunirii reprezentanţilor UNESCO.