Toate impozitele din agricultură şi taxele locale vor fi unite într-un impozit consolidat
Toate impozitele la producţia agricolă şi toate taxele locale vor fi unite într-un singur impozit consolidat. Această prevedere se conţine într-un proiect de lege al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare care recent a fost definitivat şi, cel mai probabil, la următoarea şedinţă a Guvernului, va fi înaintat spre aprobare, transmite Info-Prim Neo.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a explicat că producătorii agricoli vor avea de plătit 4 impozite de tot, adică TVA şi contribuţiile pentru fondul social şi cel al asigurărilor medicale. Însă impozitul pe venit, cel funciar, pe imobil, taxa rutieră, taxa pe apă şi alte taxe locale vor fi incluse în impozitul consolidat, sau numit unic.
Ministrul a comunicat că încă din 2009 producătorii agricoli au venit cu solicitarea ca toate impozitele să fie comasate în unul singur, deoarece le i-a mult timp şi efort să le achite pe toate. Vasile Bumacov susţine că a fost nevoie de mult timp pentru a elabora un proiect de lege viabil, plus că a fost analizată experienţa Rusie şi Ucrainei, pentru a găsi cele mai bune practici.
Astfel, proiectul de lege a fost definitivat, se propune ca impozitul unic să se calculeze după o formulă anumită care reiese din calitatea pământului cultivat şi un coeficient mediu de 3,12. Acest coeficient este diferit la anumite culturi, 3 – la culturile cerealiere, 3,5 – la floarea soarelui şi sfecla de zahăr, şi 4 – la culturile multianuale.
Ministrul a specificat că mulţi agricultori doresc ca acest coeficient să fie mai mic, pe când cei de la Serviciul Fiscal de Stat îl doresc mai mare. „Am făcut calculele din realităţile noastre, am încercat să fim obiectivi şi să nu ne lăsăm influenţaţi nici de unii, nici de alţii”, a spus ministrul Bumacov, care a mai adăugat că aceste cifre rămân, totuşi, în discuţie.
Totodată, agricultorii urmează să aibă posibilitatea să achite acest impozit în două tranşe, prima până la 31 septembrie şi a doua până la 31 decembrie. Dacă proiectul de lege va fi adoptat de către Guvern şi Parlament, acesta va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013.