Toalete ecologice pentru gimnaziul „Ion Creangă” din Soltăneşti, Nisporeni
Elevii şi profesorii gimnaziului „Ion Creangă” din satul Soltăneşti, raionul Nisporeni, vor beneficia de toalete ecologice, care nu poluează mediul înconjurător, nu necesită apă pentru a funcţiona, iar deşeurile colectate pot fi utilizate pentru fertilizarea solului. Noile blocuri sanitare ale instituţiei au fost inaugurate la 15 octombrie, transmite Info-Prim Neo cu referire la Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).
Blocurile sanitare au fost construite în cadrul Programului „Apă şi Canalizare” al SDC. Ele sunt produsul colaborării dintre Consiliul raional Nisporeni, Primăria satului Soltăneşti, administraţia gimnaziului şi SDC. ONG „Ecotox” a instruit elevii şi profesorii cum să asigure buna funcţionare şi întreţinerea corectă a blocurilor sanitare.
În rezultat, 245 de copii vor beneficia de condiţii sanitare mai bune. În continuarea acestui proiect, se lucrează la construcţia unei staţii locale de epurare a apelor, adaptată la condiţii rurale, care va trata apele uzate ale gimnaziului şi grădiniţei din apropiere.
„EcoSan” este echivalentul abreviat al termenului „ecological sanitation”, care în traducere din engleză înseamnă „sanitaţie ecologică”. Sanitaţia ecologică reprezintă o tehnologie progresistă de protecţie a mediului folosită în Suedia, Finlanda, Germania şi alte ţări. Principiul de funcţionare a toaletelor „EcoSan” este bazat pe deversarea urinei şi maselor fecale în două compartimente separate. Fiind astfel colectate, acestea evită producerea mirosurilor neplăcute. După o perioadă de stocare, deşeurile pot fi utilizate în calitate de fertilizatori agricoli. Spre deosebire de toaletele de tip latrină - cel mai răspândit tip de toaletă în regiunile rurale din Moldova - toaletele „EcoSan” nu poluează apele de suprafaţă. De notat este că 80% din fântânile din regiunea rurală a Moldovei sunt deja contaminate şi cauzează probleme severe de sănătate populaţiei, şi mai cu seamă copiilor.
Faptul că toaletele de tip „EcoSan” nu utilizează apă este un avantaj faţă de toaletele convenţionale cu jet de apă care folosesc aproximativ 30 de litri de apă de persoană pe zi. Un alt avantaj este că toaletele „EcoSan” nu necesită de a fi conectate la sisteme de canalizare – care sunt costisitoare şi risipesc substanţele nutritive. Astfel, facilităţile „EcoSan” sunt o soluţie mai accesibilă şi convenabilă pentru satele moldoveneşti, unde majoritatea populaţiei nu are acces la o sanitaţie sigură.
Anterior, SDC a construit blocuri sanitare ecologice la liceul teoretic din satul Ruseştii Noi, raionul Ialoveni.
Din anul 2001, Programul SDC “Apă şi Canalizare” în Moldova susţine construcţia şi renovarea sistemelor de aprovizionare cu apă şi canalizare în parteneriat cu autorităţile locale şi cu implicarea activă a populaţiei.