Titularii de patente vor mărşălui la Chişinău în semn de protest
Titularii de patente preconizează să desfăşoare la 13 martie curent un marş de protest la Chişinău, transmite Info-Prim Neo. În pofida negocierilor de la 27 februarie dintre reprezentanţii Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC) şi un grup de deţinători de patente, aceştia din urmă nu renunţă la acţiunile de protest.
Preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu, a declarat pentru Info-Prim Neo că marşul va începe de la Piaţa Cantemir din strada Ismail. Protestatarii se vor deplasa pe bd. Ştefan cel Mare, vor face popasuri la Guvern şi Preşedinţie, pichetând într-un final Parlamentul.
Eugen Roşcovanu susţine că titularii de patente nu au rămas mulţumiţi de rezultatele tratativelor cu ministerul. Potrivit lui, MEC încearcă în continuare să tergiverseze soluţionarea problemei legate de patenta de întreprinzător.
Titularii de patente au propus o listă cu tipurile de mărfuri care, în opinia lor, trebuie permise să fie comercializate. Pe lângă mărfurile de uz casnic şi electrocasnice, care pot fi asigurate cu garanţii din partea depozitelor angro, ei au cerut să se permită comercializarea mărfurilor pentru copii, inclusiv second-hand. De asemenea, deţinătorii de patente au cerut să se facă o determinare clară a termenilor „chioşc”, „tarabă” şi „tejghea”. „În multe cazuri, o masă acoperită cu peliculă este înregistrată ca chioşc sau chiar butic, patentarii fiind hărţuiţi de către organele de control din raioane”, menţionează Eugen Roşcovanu. Potrivit acestuia, titularii de patente au căzut de acord să efectueze trimestrial plata pentru patente şi o dată pe an pentru asigurarea medicală şi cea socială. În acelaşi timp, ei s-au opus propunerii MEC de a majora de trei ori costul patentei.
Pe de altă parte, ministrul Economiei Igor Dodon dă o apreciere înaltă rezultatelor negocierilor purtate. Dodon a caracterizat întrevederea drept “foarte constructivă şi eficientă”, se arată într-un comunicat de presă a MEC.
MEC anunţă că discuţiile s-au soldat cu un şir de soluţii, precum ar fi continuarea comerţului în baza de patentă la tarabe şi tejghele în pieţele autorizate. MEC a respins propunerea de a permite comercializarea în bază de patentă a produselor electrocasnice şi urmează să examineze propunerea comercianţilor de a prelungi termenul legal de efectuare a comerţului în bază de patentă până în anul 2017.
La 18 februarie, MEC a înaintat deţinătorilor de patente propunerile sale în domeniul efectuării comerţului în bază de patentă. Anterior, membrii Asociaţiei Micului Business au înaintat către MEC un set de propuneri de alternativă. În demersul către minister, deţinătorii de patente au cerut abrogarea necondiţionată a Legii nr. 208 sau, ca alternativă, stabilirea unui moratoriu până în anul 2015. O variantă de compromis, potrivit preşedintelui AMB, ar fi şi modificarea legii, astfel încât dreptul de a deschide gratuit întreprinderi individuale să se respecte în paralel cu dreptul de a activa în bază de patentă.
Până în prezent deţinătorii de patente au organizat în jur de 120 acţiuni de protest în mai multe oraşe, cerând abrogarea legii nr. 208, interzice practicarea comerţului pe bază de patentă.