Tiraspolul se pregăteşte să implementeze sistemul de asigurare medicală

Autorităţile din regiunea transnistreană planifică să implementeze sistemul de asigurare medicală. Experţii locali apreciază că pregătirile ar putea dura câţiva ani, dar fără această reformă, sistemul medical din regiune va fi pus pe brânci, transmite IPN.

Potrivit Agenţiei „Novîi Region”, reprezentanţii administraţiei de la Tiraspol afirmă  că trecerea la sistemul de medicină asigurată nu este motivată doar de aspectul financiar, deşi astăzi jumătate din cheltuielile pentru medicină sunt acoperite din bugetul regiunii, în rest fiind servicii prestate contra plată. O miză anunţată sunt serviciile calitative prestate pacienţilor, care vor fi atinse prin spiritul de concurenţă între instituţiile medicale.

Directorul Uniunii industriaşilor, fermierilor şi antreprenorilor din regiune, Vladimir Bercovici, este de părere că sistemul de asigurare medicală trebuie să influenţeze şi salariul medicilor. Acesta ar trebui direct să depindă de solicitarea medicului de către pacienţi. „Dacă voi avea poliţă de asigurare, dar sistemul actual va fi păstrat, nu va fi niciun rezultat”, a subliniat Vladimir Bercovici.

Specialiştii consideră că pentru a implementa sistemul de asigurare medicală este necesară dotarea cu tehnică modernă a mai multor instituţii medicale, iar medicii trebuie să frecventeze cursuri de recalificare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.