Tiraspolul reiterează că nu va participa la negocierile pentru reglementarea diferendului transnistrean în format „5+2”
Negocierile în formatul „5+2” în timpul apropiat nu se vor desfăşura, a anunţat Valerii Liţkai, ministru de externe al nerecunoscutei republici nistrene, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi, 14 martie, la Tiraspol. Această declaraţie vine la o săptămână după ce liderul separatist Igor Smirnov a anunţat că partea transnistreană părăseşte masa tratativelor, transmite Olvia-Press.
Potrivit sursei citate, Liţkai a declarat că „negocierile au intrat în umbră, iar într-o situaţie de criză toată mecanismele zboară peste bord”.
Negocierile se vor desfăşura, şi deja se desfăşoară într-un regim special, când sunt incluse mecanismele de negocieri de criză, pentru a fi rezolvate operativ problemele curente, a mai spus reprezentantul Tiraspolului la negocieri. În prezent administraţia transnistreană poartă negocieri cu Ucraina şi Rusia, uneori şi cu OSCE, a precizat el. La rândul ei, Rusia duce tratative cu Ucraina, iar ultima cu SUA. Mai apoi va avea loc o conferinţă de criză la Moscova, unde va fi semnat un protocol referitor la noul regim de tranzitare a hotarului moldo-ucrainean. Acest protocol va pune punct tentativelor de a bloca economic Transnistria, a spus Liţkai, citat de Olvia-Press.
Solicitat de Info-Prim Neo, Claus Neukirch, purtătorul de cuvânt al Misiunii OSCE în Moldova, a comunicat că data de 4-5 aprilie pentru următoarea rundă de negocieri a fost discutată de mediatori şi negociatori, dar încă nu au fost făcute invitaţii părţilor. În ceea ce priveşte declaraţiile liderilor de la Tiraspol, Misiunea va putea să le comenteze şi să ia atitudine doar dacă aceştia vor anunţa oficial că părăsesc negocierile.
Surse de la Ministerul Reintegrării, de asemenea, nu au comentat anunţul repetat de Liţkai, menţionând că data pentru negocieri încă nu a fost stabilită definitiv, iar „declaraţiile lui Liţkai şi Smirnov rămân a fi doar declaraţii”.
Smirnov a anunţat la 7 martie că Transnistria nu va mai participa la negocieri ca urmare a introducerii noului regim vamal la hotarul moldo-ucrainean. Pe de altă parte, la 10 martie, la Consiliul Permanent al OSCE, UE şi SUA au chemat Tiraspolul sa fie pregătit pentru „discuţii serioase” şi să abordeze într-o manieră responsabilă subiectele de pe agenda negocierilor care vor avea loc pe 4-5 aprilie curent.