Tiraspolul nu are bani să plătească salariile şi pensiile în volum deplin

Pensiile şi salariile bugetarilor din regiunea transnistreană vor fi plătite în continuare la nivel de 70%. La o întrevedere cu locuitori din regiune, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a anunţat că încasările bugetare nu sunt suficiente pentru a relua plăţile în volum deplin. Lucrurile se vor schimba doar atunci când se va stabiliza situaţia pe pieţele externe şi se va îmbunătăţi comerţul cu materie primă, scrie presa din regiune, citată de IPN.

Potrivit datelor prezentate de Şevciuk, de la începutul anului, în fondul de pensionare  s-a colectat echivalentul a circa 50 de milioane de dolari, însă pentru achitarea plăţilor sociale s-au cheltuit peste 80 de milioane de dolari. Evgheni Şevciuk a specificat că, dacă nu se recurgea la acţiuni nepopulare, aşa ca achitarea pensiilor şi salariilor în proporţie de 70%, rubla transnistreană s-ar fi devalorizat.

„Agenţii economici sunt într-o situaţie complicată, unii nu-şi pot exporta producţia, alţii au producţia necompetitivă”, a specificat liderul transnistrean.

În prima jumătate de an, datoria la pensii şi salarii în regiune a depăşit 400 de milioane de ruble (peste 36 milioane de dolari).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.