Tiraspolul are nevoie de negocierile în formatul 5+2 mai curând decât Chişinăul, opinie

La etapa actuală, Tiraspolul are nevoie de negocierile în formatul 5+2 mai curând decât Chişinăul. Asta în circumstanţele în care Ucraina a pus un control strict pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, ceea ce a îngreunat substanţial existenţa regimului de la Tiraspol. Declaraţiile aparţin vicepreşedintelui Centrului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”, analistului Ion Tăbârţă, şi au fost făcute într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Analistul a spus că Chişinăul ar trebui să înţeleagă că Rusia vrea să impună pe agenda negocierilor subiecte care să scoată regiunea transnistreană dintr-o anumită izolare în care se află acum. În opinia analistului, scopul primar al Chişinăului este să apropie Tiraspolul din punct de vedere politic.

„Tiraspolul să meargă la anumite concesii, prin care să recunoască, până la urmă, faptul că Chişinăul este centrul administrativ şi nu Tiraspolul, şi că Tiraspolul nu primeşte un statut egal cu cel al Chişinăul cum trebuia să fie în 2003 prin Memorandumul Kozak”, a subliniat Ion Tăbârţă.

Totodată, analistul spune că regiunea transnistreană are nevoie şi din punct de vedere economic de Republica Moldova pentru a supravieţui situaţiei dificile în care se află.  „Chişinăul are acum la mână destule cărţi pentru a umbla şi la aspectul politic al soluţionării conflictului transnistrean, ceea ce practic nu i-a reuşit niciodată sau i-a reuşit într-o formă nesemnificativă, or agenda politică a fost impusă de către Moscova”, a opinat analistul politic.

Totuşi, Ion Tabârţă este de părerea că Chişinăul nu poate merge foarte optimist în aceste negocieri, întrucât în opinia sa, acestea ar ţine, mai degrabă, de anumite aspecte tehnice.

Referindu-se la formatul de negocieri 5+2, analistul a spus că acesta nu a dus la soluţionarea politică a conflictului transnistrean şi nu a contribuit la faptul ca teritoriul din stânga Nistrului să revină sub ordinea administrativă a Chişinăului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.