Tiraspolul a devenit mai rezervat în negocieri după discuţiile cu Moscova

Acţiunile întreprinse în regiunea transnistreană reflectă poziţiile Kremlinului. După anumite discuţii dintre administraţia de la Tiraspol şi cea de la Moscova, transnistrenii au devenit mai rezervaţi în procesul de negocieri. De această părere sunt experţi din Ucraina şi Moldova, care au comunicat în cadrul unui duplex Kiev-Chişinău, difuzat sâmbătă, 23 martie, de către Radio Moldova, transmite IPN.

Vitali Kulik, expert pe problemele securităţii europene din Ucraina, a remarcat că acum, când Ucraina deţine preşedinţia OSCE, se observă şi o isterie cu tentă anti-ucraineană în mass-media din regiunea transnistreană. Expertul a ţinut să sublinieze că principalul scop al procesului de negocieri este să acorde o viaţă bună populaţiei, să se asigure respectarea drepturilor oamenilor în stânga Nistrului.

Faptul că Ucraina deţine preşedinţia OSCE nu e nicidecum o panacee, a remarcat politologul Centrului „Meridian ucrainean”, Dmitri Levusi. În opinia sa, toată lumea înţelege că acest conflict nu va fi rezolvat acum.

Directorul de programe al Institutului de Politice Publice (IPP), Oazu Nantoi, a menţionat că liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, nu este preşedinte, ci o marionetă rusească. „Nu putem vorbi despre rezolvarea problemelor economice şi despre alte lucruri atât timp cât timp nu există niciun argument în favoarea existenţei acestui pseudo-stat din care fug toţi oamenii. Trebuie întreprinse acţiuni concrete pentru ca oamenii să nu se simtă ostatici în stânga Nistrului”, a subliniat expertul moldovean.

Expertul Asociaţiei pentru Politică Externă, Radu Vrabie, a căzut de acord că acţiunile Tiraspolului reflectă direct poziţia Rusiei. Expertul a remarcat că de la preşedinţia ucraineană a OSCE se aşteaptă mai mulţi paşi care ar apropia rezolvarea conflictului. Radu Vrabie crede că Ucraina are posibilităţi şi mecanisme pentru a face aceşti paşi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.