Aşa-zisul soviet suprem al regiunii transnistrene a luat decizia de a nu permite devalorizarea rublei aşa cum se prognoza. Totuşi, specialiştii transnistreni subliniază că problema lipsei de valută nu este rezolvată, ba chiar se acutizează, deficitul fiind tot mai mare, iar aceasta duce la creşterea numărului de cazuri când valuta este vândută pe piaţa neagră, transmite IPN.
Olga Radulova, adjuncta şefului băncii centrale din regiune, citată de Agenţia Novostipmr, a spus că acum cererea de valută se ridică la 13 milioane de dolari. Iar în condiţiile în care comercializarea de valută de către banca centrală se face o dată pe săptămână, până la următoarea rundă de comerţ cererea se va majora şi mai mult.
Maia Parnas, membră a consiliului de administrare al băncii centrale, spune că nici măcar revenirea la comercializarea valutei în fiecare zi de către banca centrală nu ar rezolva situaţia şi că sunt necesare acţiuni sistemice.
Între timp, specialiştii din regiune prognozează o activizare pe piaţa neagră de valută. Organele de forţă din regiune au documentat deja circa 50 de cazuri de comercializare ilegală a valutei. Totodată, alte 10 cazuri au fost înregistrate la punctele de schimb valutar care refuzau să vândă chiar dacă aveau valută în casă.
Deficitul de valută în regiunea transnistreană a devenit mai acut după ce Tiraspolul a semnat un nou contract de livrare a energiei electrice pe malul drept al Nistrului cu un preţ mai mic cu circa 30%. Comerţul de energie electrică era una dintre sursele de bază care asigurau cererea de valută în regiune.