Membri ai asociației veteranilor 1992 Tiras-Tighina cred că războiul din Ucraina ar putea să se extindă și pe teritoriul Republicii Moldova, până la Prut. Îngrijorarea vine după ce purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a comunicat „o informație foarte periculoasă pentru statul Republica Moldova”, a precizat Anatolie Caraman, președintele asociației, în cadrul unei conferințe de la IPN. Caraman s-a referit la informația că forțele ruse ar urmări să creeze un coridor terestru pe coasta de sud între peninsula anexată Crimeea și regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Încă la început de februarie, Tiras-Tighina, a făcut o analiză a ceea ce se întâmplă în jurul Ucrainei și a atenționat autoritățile Republicii Moldova că război va fi. Ținta principală acum este Kiev, Mariupol, Odesa, a precizat Anatolie Caraman.
Alexandru Banari, juristul asociației, a spus că este regretabil că în Ucraina are loc „un război fratricid”. Rușii și ucrainenii sunt de origine slavă și au aceeași credință. Vărsări de sânge s-au admis pentru că în fruntea Rusiei se află un dictator. „Eu cred că istoria în scurt timp va da o apreciere pentru vărsările de sânge care au loc în Ucraina”, a subliniat Alexandru Banari. Juristul a îndemnat toate organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova să se adreseze conducerii Federației Ruse ca să fie oprit războiul din Ucraina.
Sergiu Tătaru, vicepreședinte Tiras-Tighina, a menționat că civilii ruși nu au nimic în comun cu vărsările de sânge din statul vecin, ei nu-și doresc război și suferă „din cauza unui politician care nu își dă seama ce face”.
Veteranii spun că sunt gata să apere țara dacă va fi nevoie.