Peste 130 de tineri şi tinere din întreaga țară au trasat direcțiile de dezvoltare a politicilor și serviciilor de tineret din Republica Moldova în cadrul unei conferințe naționale, care a avut loc în perioada 21-22 noiembrie, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al UNFPA Moldova se menționează că evenimentul a fost moderat de tineri, oferindu-le posibilitatea să-și facă auzită vocea în fața factorilor de decizie și să se inspire din istoriile de succes ale altor tineri.
În mesajul de salut, Corneliu Popovici, ministrul educației, culturii și cercetării, a menționat că, din moment ce tinerii reprezintă peste 1/3 din populația Republicii Moldova, contribuția lor la dezvoltarea societății este indispensabilă. „este esențială diversificarea oportunităților de participare și implicare a tinerilor la nivel comunitar, precum și oferirea serviciilor de calitate pentru tineri la nivel local”, a notat ministrul.
Coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta UNICEF în Moldova, Desiree Jongsma, a spus că familia ONU în Moldova pledează pentru valorificarea potențialului tinerilor, ca agenți ai schimbării pentru Agenda Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 2030. „Ne-am angajat să continuăm munca noastră pentru și cu tinerii din Moldova, pentru a pune capăt inegalităților și pentru a ne asigura că toți băieții și fetele, indiferent de etnie, capacitate, reședință rurală sau urbană, se bucură de drepturi și șanse egale pentru a prospera”, a menționat Desiree Jongsma.
Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova, a precizat că astăzi aproape jumătate de milion de tineri cu vârsta de 15-35 de ani din toate raioanele țării pot beneficia de serviciile centrelor de tineret. Acestea funcționează în 44 de localități, inclusiv sate, orașe și municipii.
Conferința „Politici și servicii de tineret pentru fiecare tânăr din Republica Moldova” se află la a doua ediție și reprezintă o platformă de interacțiune pentru actorii de tineret din întreaga țară.
Ion Bulhac, voluntar la Centrul de tineret Fălești, a spus tinerii trebuie să se implice în deciziile ce îi vizează, deoarece adulții nu pot să cunoască toate necesitățile generației.
„Noi avem oportunități de care putem să beneficiem prin intermediul centrelor de tineret, dar și al altor organizații de tineret, care mereu oferă activități si evenimente menite să contribuie la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor”, a menționat Tatiana Zaharia, voluntară la Centrul municipal de tineret Chișinău.
Participanții la Conferință au avut posibilitatea să afle istoriile de viață ale unor tineri de succes din Republica Moldova, care au atins succese în diferite domenii. Adriano Marian, fondator și dirijor Moldovan National Youth Orchestra a subliniat că este important ca tinerii să-și găsească drumul pe care să-l urmeze și, cu o viziune bine gândită, să lucreze foarte mult pentru a-și atinge visul.
La sfârșitul conferinței, participanții au formulat un șir de recomandări care vor fi incluse în Declarația finală a Conferinței. Aceasta va fi remisă tuturor ministerelor de resort și instituțiilor relevante, pentru a integra dimensiunea de tineret în politicile și programele sectoriale.
Conferința a fost organizată în contextul Zilelor Naționale a Tineretului, în cadrul ,,Fondului comun pentru dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova” al MECC, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, UNFPA, în parteneriat cu UNICEF.