Tinerii specialişti nu au priză la plasarea în câmpul muncii
Tinerii specialişti nu au priză la plasarea în câmpul muncii. Datele statistice atestă că în anii 2001-2006 numărul acestora n-a depăşit cota de 15% din numărul total al absolvenţilor universităţilor şi de 29-49 % - ai colegiilor.
Aceste date au fost anunţate de viceministrul Economiei şi Comerţului, Sergiu Sainciuc, în cadrul unei şedinţe de lucru la Guvern privind pregătirea numărului necesar de specialişti de înaltă calificare.
În cadrul şedinţei s-a menţionat că practica din ultimii ani de aplicare a planului unic de înmatriculare a studenţilor în învăţământul superior, a elevilor în învăţământul mediu de specialitate de stat, precum şi a elevilor în instituţiile de învăţământ secundar profesional de stat, are efect pozitiv asupra dezvoltării pieţei forţei de muncă, în special în ramurile prioritare ale economiei.
„Nu este normal pentru dezvoltarea economiei ca la un specialist cu studii medii de specialitate să revină 10 specialişti cu studii superioare”, a remarcat în cadrul şedinţei premierul Vasile Tarlev. El a dispus efectuarea unei analize profunde şi a unui concept de dezvoltare a sistemului de învăţământ superior de stat pe termen mediu.
Totodată, premierul a solicitat şi crearea unui mecanism de atragere a patronilor din sectorul real al economiei în instruirea şi pregătirea specialiştilor de care au nevoie.