Tinerii istorici merg în expediţii în locurile deportărilor

Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova a lansat proiectul „Expediţiile memoriei”, care presupune deplasări în locurile de deportare a moldovenilor în perioada  comunistă. Prima expediţie a memoriei va începe vineri, 18 octombrie, la care vor participa 10 tineri istorici.

Coordonatorul proiectului, Sergiu Musteaţă, preşedintele asociaţiei, a spus, în cadrul unei conferinţe la IPN, că acest proiect are ca scop recuperarea istoriei, educarea tinerei generaţii, cunoaşterea trecutului totalitar. „Publicul trebuie să cunoască despre aceste pagini ale trecutului nostru. Dorim să-l transformăm într-un program naţional”, a spus Sergiu Musteaţă. Coordonatorul proiectului a mai spus că dacă acest program va deveni unul naţional, atunci va fi asigurată stabilitatea şi durabilitatea proiectului, însă este nevoie de susţinerea Guvernului.

Cei zece tineri au fost selectaţi la facultăţile de istorie de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova şi Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Aceştia vor avea întâlniri cu familiile şi oamenii deportaţi, cu istoricii din Karaganda, cu comunitatea din Karaganda. Unul din tinerii care vor merge în expediţie, Sergiu Boţulin, de la USM, a spus că această expediţie este o mare oportunitatea pentru a un tânăr istoric în devenire. „Dorinţa mea este de a găsi oameni deschişi spre comunicare, să găsesc o doză de încredere, să creez o punte de legătură între comunitatea de aici şi cea de acolo”, a spus studentul.

Doctorul în istorie, Octavian Tîcu, a declarat că prin acest proiect se propune să fie găsite casele, localităţile moldovenilor deportaţi care sunt în viaţă. Această expediţie este axată pe stabilirea destinelor, a istoriilor familiilor deportate, a istoriilor celor care au rămas acolo. Proiectul are şi aplicaţii mai extinse legate de un exerciţiu de reflecţie istorică pentru cei care vor participa la acest proiect, atât pentru tineri, cât şi pentru istoricii mai consacraţi, a spus Octavian Tîcu.

La sfârşitul expediţiei va fi realizat un film documentar şi vor fi editate publicaţii despre istoria basarabenilor deportaţi. Filmul va fi realizat până la sfârşitul acestui an. Reprezentantul Companiei „Teleradio-Moldova”, Corina Cojocaru, a declarat că în timpul expediţiei vor fi căutate cât mai multe personaje pentru ca să fie aduse acasă istoriile moldovenilor deportaţi. „Avem deja un personaj care este în vizorul nostru. Este un bătrân basarabean care a fost deportat în Kazahstan şi are 90 de ani”, a spus jurnalista.

Proiectul are un buget de 10 mii de euro şi este susţinut financiar de către Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni

Următoarea expediţie va avea loc pe 31 mai, de asemenea în Kazahstan. Conform recensământului din Kazahstan, astăzi, în această ţară sunt în jur de 20 de mii de moldoveni.

  • sergiu musteata despre proiect.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.