Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova va monta un film documentar despre moldovenii deportaţi în Kazahstan în anii '40. Filmările au fost realizate acum o săptămână, în cadrul unei expediţii în Kazahstan. Acţiunea face parte din proiectul „Expediţiile memoriei”, care presupune deplasări în locurile de deportare a moldovenilor în perioada comunistă. Prima expediţie a memoriei a avut loc în perioada 18-26 octombrie şi la ea au participat 9 tineri, transmite IPN.
Scenarista Natalia Ghilaşcu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că eroul principal al filmului este Ion Rusu, care are 83 de ani şi a fost deportat din Căuşeni. „Este un bărbat plin de viaţă. L-am găsit foarte tăcut, dar şi foarte impresionat, pentru că memoriile lui sunt foarte importante pentru noi. Ne bucurăm că l-am găsit în acest spirit de amintiri copleşitoare”, a spus scenarista. Ion Rusu a fost despărţit opt ani de soţia sa, ei fiind în lagăre diferite.
În film vor fi redate şi mărturiile celor care au cunoscut acele evenimente. Au fost realizate interviuri cu rudele moldovenilor deportaţi, cu istoricii din Kazahstan. Vor fi prezentate şi schiţe ale oamenilor deportaţi, care au revenit mai târziu în Republica Moldova. „Vom încerca să redăm istoriile de viaţă, chinurile, momentele de fericire şi necaz ale acestor deportaţi”, a spus Natalia Ghilaşcu.
Doctorul în istorie Octavian Ţîcu a spus că l-a impresionat la venirea în Kazahstan faptul că recuperarea memoriei legată de perioada sovietică este o politică de stat. „Primul şi cel mai important lucru pe care l-am realizat este că am stabilit o relaţie cu românii-moldoveni stabiliţi în Kazahstan. Comunitatea de moldoveni deportaţi este foarte mare. Am avut deschidere pentru toate lucrurile care ne-au interesat. Vom avea şi acces la arhivele care cuprind listele românilor deportaţi”, a spus Octavian Ţîcu. De asemenea, au fost stabilite relaţii cu diverse organizaţii şi instituţii de învăţământ din Kazahstan.
Tinerii au vizitat locurile unde au fost deportaţi moldovenii. Sergiu Boţulin, de la USM, a menţionat că au fost realizate interviuri cu foşti deportaţi sau prizonieri de război, cu urmaşii acestor deportaţi şi tânăra generaţie.
Andrei Antonov, care este student la Facultatea de Istorie de la Universitatea de Stat „Ion Creangă”, a spus că au vizitat cimitirul şi rămăşiţele lagărului de concentrare din Spaskk, care a fost înfiinţat în 1941 şi a servit gazdă pentru circa 67 mii de persoane, dintre care 7 mii români. 827 de români au fost înmormântaţi la acest cimitir.
Coordonatorul proiectului, Sergiu Musteaţă, preşedintele asociaţiei, a spus că acest proiect are ca scop recuperarea istoriei, educarea tinerei generaţii, cunoaşterea trecutului totalitar. Proiectul are un buget de 10 mii de euro şi este susţinut financiar de către Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni.
Următoarea expediţie va avea loc pe 31 mai, de asemenea în Kazahstan. Conform recensământului din Kazahstan, astăzi în această ţară sunt în jur de 20 de mii de moldoveni.