Tinerii din instituţiile specializate nu au deprinderi elementare de viaţă

Marea majoritate a tinerilor din centrele de plasament, instituţiile rezidenţiale sau cei orfani nu au posibilitatea să obţină deprinderi elementare de viaţă. O parte dintre ei la vârsta adolescenţei nu ştiu nici să gestioneze banii. Constatările sunt făcute de către  directorul executiv al Centrului de servicii sociale pentru copil şi familie, Viorica Matas.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Viorica Matas a spus că în cazul copiilor care au o familie aceştia reuşesc să obţină abilităţile necesare pentru a avea o viaţă independentă. Situaţia este cu totul alta la tinerii instituţionalizaţi. Sunt categorii de tineri care, la absolvirea instituţiilor specializate, nu conştientizează că au nevoie de deprinderi pentru o viaţă independentă, iar deprinderi precum implicarea în viaţa comunităţii, a gestionării surselor financiare practic nu există în instituţiile specializate în care sunt plasaţi tinerii.

 

Mai multe studii care vizează tinerii absolvenţi ai gimnaziilor de tip internat arară că aceştia îşi găsesc cu greu un loc de muncă, dar nimeni nu vorbeşte despre calitatea lor de lider. Și majoritatea proiectelor sociale axate pe copiii din această categorie pun accentul pe alte aspecte, şi mai puţin pe dezvoltarea abilităţilor de lider şi incluziune socială a acestora după ieşirea din instituţiile specializate.

Potrivit Vioricăi Matas, tinerii din această categorie trebuie să conştientizeze că sunt şi ei importanţi. În momentul în care se investeşte în dezvoltarea capacităţilor unor persoane, aceste investiţii sunt de durată. Proiectele care implică activităţi de formare şi informare a persoanelor creează abilităţi de durată şi tinerii vor avea o altă abordare faţă de sine şi de comunitate.

Centrul de servicii sociale pentru copil şi familie este parte a unui proiect transfrontalier – „Îmi pasă, mă implic! – Cooperare transfrontalieră pentru incluziunea socială a tinerilor vulnerabili”, în care vor fi implicaţi 60 de tineri din instituţiile rezidenţiale, orfani sau care au părinţii plecaţi peste hotare, de pe ambele maluri ale Prutului. În România proiectul va fi implementat de către Fundaţia „Cote” din Iaşi.

Cei 60 de tineri beneficiari vor fi selectaţi din 10 centre de plasament, şcoli şi instituţii rezidenţiale din zona transfrontalieră. În cadrul unui concurs, ei vor  elabora proiecte de soluţionare a unor probleme din comunitate sau de incluziune socială, iar pentru implementarea acestora vor primi câte un grant de 200 de euro.

  • viorica matas despre proiect.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.