Tinerii bucătari din R. Moldova vor participa la primul Festival culinar de tineret
Asociaţia pentru Artă Culinară organizează, în perioada 11-12 octombrie curent, primul Festival culinar al tineretului, sub genericul „Arta culinară – o tradiţie de secole”. La eveniment vor participa 31 de tineri specialişti, precum şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ din domeniu. Festivalul va avea caracter internaţional, până în prezent confirmându-şi participarea 9 tineri din România, Ucraina, Azerbaidjan.
Evenimentul include organizarea Campionatului tinerilor bucătari şi cofetari, expoziţii personale ale specialiştilor cu renume, expoziţii de utilaje, inventar specializat pentru înreprinderile din alimentaţia publică, prezentare de vestimentaţie profesională a lucrătorilor din alimentaţia publică. De asemenea, va fi organizat un master-class sub patronajul Elenei Sucikova, vicedirector al Şcolii de Ciocolată „A. Korkunov” din Moscova, deţinătoarea mai multor medalii de aur la diverse competiţii internaţionale. Tot în cadrul festivalului va fi conferit titlul „Maestru în arta culinară”, va fi organizat un Concert cu participarea compozitorului şi interpretului Ian Raiburg.
Scopul declarat al evenimentului este atragerea tinerilor specialişti în acţiuni menite să contribuie la creşterea prestigiului profesional, la renaşterea şi dezvoltarea tradiţiilor bucătăriei naţionale.
Învingătorii vor primi medalii de aur, argint şi bronz şi premii băneşti. De asemenea, vor fi decernate diplome de măiestrie şi certificate de participare tuturor concurenţilor. Premianţii vor constitui echipa naţională de tineret a R. Moldova, cu care Asociaţia va participa la festivaluri şi concursuri internaţionale.
Acţiunile organizate de Asociaţia pentru Arta Culinară, precum Festivalul artei culinare, organizat recent la Chişinău, intenţia de a deveni membru cu drepturi depline în Organizaţia mondială a Asociaţiilor Culinare (WACS) au drept scop primordial perfecţionarea profesională a culinarilor din Moldova. Asociaţia activează de mai bine de 1 an, fiind singura de acest gen din RM, având drept scop apărarea drepturilor şi intereselor membrilor săi, contribuţia la perfecţionarea cadrelor din industria alimentară, precum şi facilitarea participării culinarilor şi bucătarilor din Moldova la concursuri şi expoziţii internaţionale, în vederea promovării artei culinare autohtone.