A fost lansată cea de-a 7-a ediţie a şcolii de vară moldo-germane organizate de Moldova-Institut Leipzig împreună cu Facultatea de Istorie şi Filozofie de la Universitatea de Stat din Moldova, Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”, în colaborare cu Serviciul German de Schimb Academic. 16 participanţi, licenţiaţi în ştiinţe politice şi administrative, studii culturale, ştiinţe sociale şi istorie, vor face lecţii de limbă română şi vor vizita Găgăuzia, regiunea transnistreană, Iaşi şi Odesa pentru a înţelege mai bine realităţile din Republica Moldova, transmite IPN.
Directorul Casei Limbii Române, Alexandru Bantoş, a menţionat, la deschiderea evenimentului, că anual circa 300 de persoane studiază limba română la această instituţie, iar printre cursanţi se regăsesc şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău. Astfel, Casa Limbii Române se consideră ca o punte între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, iar prin organizarea a astfel de şcoli de vară pentru licenţiaţii străini se creează alte zeci de punţi.
Viceministrul culturii, Igor Şarov, prezent la eveniment, a spus că această şcoală de vară este unică în felul său, deoarece mai mult studenţii şi elevii moldoveni pleacă la şcolile de vară organizate de ţările din UE, iar tinerii din UE vin mult mai rar în Moldova. Igor Şarov speră că tinerii germani vor cunoaşte Republica Moldova altfel decât „cea mai săracă ţară din Europa” şi „ţara cu cel mai înalt nivel de migraţie”, aşa cum este catalogată, iar istoria şi cultura ţării le va ajunge aproape de suflet.
Reprezentantul permanent al ambasadorului german la Chişinău, Thomas Weithoner, a menţionat că Ambasada Germaniei susţine mai multe proiecte în Republica Moldova, în special pe cele destinate dezvoltării regiunilor, deoarece oamenii din toată ţara au nevoie de condiţii bune de trai, nu doar în capitală. Diplomatul a adăugat că se observă cum populaţia ţării îşi doreşte să fie în UE, îşi doreşte un trai mai bun, şi Uniunea Europeană susţine ţara, acordându-i cel mai mare sprijin per capita în cadrul Politicii de Vecinătate. Însă, s-a constat că acordarea banilor nu este un garant al succesului şi acum viitorul european al ţării depinde de voinţa politică a guvernării.
Şcoala de vară moldo-germană este sprijinită financiar de Ministerul Federal pentru Educaţie şi Cercetare în cadrul programului „go east - Sommerschulen” al Serviciului German de Schimb Academic (DAAD) şi a fost iniţiată de către preşedintele Moldova-Institut Leipzig, profesorul şi academicianul Klaus Bochmann în anul 2009, cu scopul de a crea o punte de legătură între tinerii din ambele ţări şi de a spori interesul studenţilor şi doctoranzilor din Germania pentru Republica Moldova şi pentru limba română.