Timp de două zile, doi copii şi-au pierdut viaţa, iar altul este în stare gravă

Doi copii cu vârsta de doi şi, respectiv, patru ani şi-au pierdut viaţa la finele săptămânii trecute, iar o copilă de trei ani se zbate între viaţă şi moarte după ce a căzut din podul unei case. Potrivit informaţiilor operative, în toate trei cazuri există un factor comun: incidentele s-au petrecut în timp ce copiii  erau fără supravegherea părinţilor.

Potrivit datelor Centrului Național de Management în Sănătate, segmentul de vârstă cuprins între 0 şi 5 ani este foarte expus riscurilor. În 2015, 49 de copiii cu vârsta de până la 5 ani au murit din cauza traumatismelor şi otrăvilor produse în condiţii casnice, informează IPN.

În urma acestor evenimente tragice, șeful Inspectoratului General al Poliţiei, Alexandru Pânzari, s-a adresat astăzi cu un apel către părinți, în debutul unei conferințe de presă, ca să intensifice, pe perioada vacanței, supravegherea copiilor.

Alexandru Pânzari i-a atenţionat pe maturi să fie atenţi unde păstrează arme, medicamente și alte obiecte cu care se pot accidenta copiii.

Sâmbătă, 11 iunie curent, un copil de doi ani s-a prăbuşit în gol de la etajul nouă al unui bloc de locuit din Chișinău. Informaţiile preliminare arată că în momentul căderii, copilul nu era supravegheat.

Tot sâmbătă, în oraşul Leova, o fată în vârstă de patru ani şi-a pierdut viaţa după ce s-a căzut și s-a înecat într-o râpă în care s-a acumulat nămol, ca urmare a ploilor abundente din ultima perioadă. Potrivit lui Alexandru Pânzari, mama copilei a intrat într-un magazin pentru a procura produse alimentare şi şi-a lăsat copilul afară. Deşi a încercat să-i acorde copilei primul ajutor medical, a fost prea târziu.

Un alt caz a avut loc duminică, 12 iunie, într-o localitate din raionul Căuşeni, când o fetiţă de trei ani a căzut din podul unei case, unde se juca împreună cu alţi copii. Fata a suferit traumatisme grave în zona feţei şi este internată la spitalul raional în stare gravă.

Un set de materiale video cu mesaje de prevenire a accidentelor casnice și rutiere la copi fost produs de Proiectul REPEMOL, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Departamentul Situații Excepționale a MAI, Inspectoratul Național de Patrulare a MAI și Centrul Național de Sănătate Publică, pentru a spori accesul părinților la informații cu caracter de prevenire. Un filmuleţ despre cum pot fi protejați copiii de căderile în gol de la înălţime poate fi vizionat aici.

Totodată, părinţii pot găsi mai multe informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii de risc şi pe site-ul www.parinti.md, lansat în cadrul Proiectului REPEMOL – „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova”. Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia „Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate” (CPSS Moldova).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.