Țigaretele din Moldova în comerțul ilicit din România – cel mai mic nivel din ultimii 15 ani

Ponderea traficului ilicit cu produse din tutun din Republica Moldova în comerțul ilegal din România a atins în 2022 un minim istoric. Potrivit unui studiu, volumul și ponderea țigaretelor provenite din Moldova în comerțul ilicit din România a ajuns la 3,5%, înregistrând cel mai mic nivel din ultimii 15 ani, transmite IPN.

Datele au fost prezentate în cadrul unei ședințe de lucru desfășurate de către Serviciul Vamal cu reprezentanții companiei Japan Tobacco International (JTI) Moldova. Ultimii au prezentat rezultatele studiului Novel, realizat la începutul anului 2022. Volumul și ponderea țigaretelor provenite din Moldova în comerțul ilicit din România se menține la cifra dată în perioada noiembrie 2021 - ianuarie 2022, comparativ cu 5% în septembrie 2021 și 12,3% în iunie 2021.

Conform datelor Serviciului Vamal, în primele cinci luni ale anului curent au fost contracarate 89 de tentative de contrabandă cu țigarete și au fost pornite opt cauze penale, fiind înregistrată o majorare considerabilă a ratei de depistare, cu circa 50% față de același interval de timp din anul 2021.

Oamenii legii au ridicat peste 75 de mii de pachete de țigări și peste 1,7 milioane de țigarete neîmpachetate. Totodată, peste două milioane de pachete de țigări, ridicate într-un dosar de contrabandă cu produse din tutun etc.

Conducerea Serviciului Vamal le-a mulțumit reprezentanților JTI pentru sprijinul consecvent acordat autorității vamale pe parcursul întregii perioade de colaborare. Instituția colaborează cu JTI începând cu anul 2008, având la bază un protocol în care sunt prevăzute principiile de colaborare între părți. JTI susține eforturile în activitatea antifraudă şi totodată își manifestă întregul suport în vederea continuării acțiunilor de combatere a traficului ilicit cu țigarete.

În cadrul acestui parteneriat, Serviciul a beneficiat de asistență tehnică și metodologică din partea JTI, compania a contribuit la dotarea cu echipament special şi cu unităţi de transport a echipelor canine, precum și a participat la formarea acestora prin instruirea în cadrul Școlii de Dresaj a Autorității Vamale din Republica Cehă, precum și participarea la diverse competiții, operațiuni și exerciții comune organizate împreună cu colegii din Austria, România, Ucraina etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.