The Lancet Oncology subliniază rolul unui ONG în salvarea vieții refugiaților ucraineni diagnosticați cu cancer

Fundația Blue Heron, o organizație nonguvernamentală cunoscută pentru programele sale dedicate tinerilor din România și Republica Moldova aflați în situații vulnerabile, a susținut financiar și logistic îngrijirea medicală a peste 160 de refugiați ucraineni ale căror tratamente oncologice au fost întrerupte de război. Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Molodva precizează într-un comunicat de presă că un raport prezentat în revista The Lancet Oncology, una dintre cele mai prestigioase reviste medicale de specialitate, a subliniat rolul fundației în salvarea vieților pacienților ucraineni diagnosticați cu cancer care s-au refugiat pe teritoriul României și al Republicii Moldova, fiind nevoiți să abandoneze brusc planurile de tratament din cauza suspendării serviciilor medicale oncologice, transmite IPN.

„În mijlocul confuziei legate de război, pacienții ucraineni diagnosticați cu cancer au fost nevoiți să facă față timpilor de așteptare mult extinși pentru a primi diagnostic imagistic; centrele de radioterapie au fost forțate să absoarbă rapid un flux uriaș de pacienți noi și sistemul medical s-a confruntat cu o criză a materialelor chirurgicale” menționează raportul sus citat. Pentru fiecare lună care trece fără tratament, riscul de a muri din cauza cancerului poate crește cu până la 13%. Fundația Blue Heron a avut „un rol esențial în crearea și mijlocirea legăturilor dintre refugiați și specialiștii oncologi, ajutând la eliminarea barierelor și la reducerea întârzierilor pentru tratament”. Programul a fost condus de dr. Horia Vulpe, oncolog radiolog de origine româno-canadiană, cu practică în Statele Unite.

Programul a finanțat tratamentele oncologice, a ajutat medicii locali să gestioneze un flux crescut de pacienți ucraineni și a organizat evacuări din Ucraina pe baza motivelor de natură medicală. Totodată, a facilitat transportul și cazarea pacienților, întocmirea actelor medicale, a coordonat îngrijirile medicale, a acordat traducere pentru consultații și tratamente, precum și suport psihologic.

Asistența complexă, personalizată, oferită de Fundația Blue Heron a făcut posibilă integrarea rapidă (în decurs de zile) a pacienților ucraineni în sistemul medical, reducând astfel în mod drastic barierele către îngrijirile medicale de specialitate și ajutând salvarea a numeroase vieți.

Parteneriatul programului cu Organizația Internațională pentru Migrație (o agenție a Națiunilor Unite), cu Institutul Oncologic din Republica Moldova și cu numeroase clinici oncologice din România  a asigurat succesul rapid și durabil în sprijinul oferit pacienților vulnerabili. „Această realizare este o abordare nouă în munca umanitară din domeniul oncologiei. Ea dovedește că munca de echipă și colaborarea între specialiștii din domeniul oncologic și între organizațiile internaționale pot salva vieți ale pacienților diagnosticați cu cancer prin reducerea întârzierilor, depășirea barierelor și prin finanțarea îngrijirilor medicale pentru refugiați în vreme de război”, a spus dr. Horia Vulpe, directorul Programului de Îngrijiri Oncologice al Fundației Blue Heron.

Fundația Blue Heron este o organizație non-profit care activează din 2002 în SUA, România și Republica Moldova. Fundația oferă burse universitare și susținere în cadrul unui program de mentorat tinerilor vulnerabili. Donațiile sunt direcționate 100% către beneficiari, fondatorii acoperind în întregime cheltuielile administrative. Din februarie 2022, BHF a dezvoltat douăsprezece programe de ajutor umanitar pentru a sprijini refugiații ucraineni, în special în domeniul îngrijirii oncologice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE