The Insider: Agent rus pe post de comandant al Armatei Naționale

Scandal apocaliptic în spațiul public moldovenesc după ce The Insider, ediția rusă, s-a referit la corespondența pe Telegram a fostului șef al Marelui Stat Major al Republicii Moldova Igor Gorgan cu curatorul său din serviciile secrete rusești GRU, colonelul Alexei Makarov, relatează IPN.

Gorgan a raportat sistematic despre situația politică internă din republică și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate. „Veriga moldovenească” a funcționat în Statul Major al Armatei Naționale până la sfârșitul anului 2021, când noul președinte Maia Sandu l-a demis pe agentul rus din funcția pe care o ocupa.

Potrivit anchetei jurnalistice, Gorgan ar fi divulgat informații secrete superiorilor din serviciile secrete ruse și chiar ar fi „invitat” trupele ruse să intre în Moldova și să blocheze hotarul cu România pentru a împiedica alimentarea cu armament a Ucrainei. „Trebuie urgent să curățăm țara de toată mizeria fascistă! Mulți sunt gata. Transmite mai departe. A sosit timpul. Țin toată situația din armată sub control. Aici, din fericire, nu există „Azov” sau alte formațiuni naționaliste, iar cu politicienii ne vom lămuri repede”, i-ar fi scris Gorgan lui Makarov în unul din mesaje.

Într-o altă corespondență, Gorgan ar fi scris că „trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia, până la Reni-Ucraina. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aeriene Ruse”.

„Trebuie să închidem repede granița cu România. Aceasta este o gaură mare. Multă marfă vine de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare. Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții”, i-ar mai fi spus Gorgan persoanei din GRU cu care comunica pe Telegram.

Rămâne o enigmă de ce lucrurile nu au trecut în gestiunea forurilor de investigație legală, dar în ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, agentul rus a fost angajat la UNHCR, o subdiviziune ONU din Moldova, care se ocupă de refugiați, inclusiv din Ucraina.

În legătură cu demascarea scandaloasă, fostul ministru moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, a declarat că „se știa demult că Gorgan este omul Rusiei, însă avea protectori buni la SIS, așa că își continua activitatea nestingherit”. Anterior, în 2016, Șalaru de asemenea l-a demis pe Gorgan din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale a Moldovei. „Am primit informații și de la SIS, și din armată precum că Gorgan colabora cu serviciile rusești, se întâlnea regulat cu agenții Rusiei. Dar și din analiza acțiunilor lui m-am convins de acest lucru, așa că l-am demis”, a spus Șalaru.

Și Ministerul Apărării a emis un comunicat că „toate informațiile care au apărut în investigație sunt atent verificate și analizate de specialiștii noștri în cooperare cu alte instituții ale statului”.

Este important că și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat relatarea portalului The Insider, în privința calității de informator rus a fostului șef al Marelui Statul Major al Armatei Naționale a Republicii Moldova, Igor Gorgan. În legătură cu aceasta, purtătoarea de cuvânt a SIS, Daniela Mînzat, a declarat că SIS „cunoaște obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale Republicii Moldova”.

Fără vreo încercare de a spune ce fac instituțiile statului în cazul informatorului rus din armata națională, șeful cabinetului Maiei Sandu, Adrian Băluțel a declarat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, a spus demnitarul.

Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un informator important pentru GRU, conchide The Insider.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.