Republica Moldova şi Uniunea Europeană au stabilit priorităţile de colaborare în cadrul primei runde de consultări a Agendei de Asociere, care s-a desfăşurat joi, 16 ianuarie, la Chişinău. În ceea ce priveşte dialogul politic şi reformele, prioritate a fost acordată acţiunilor ce ţin de statul de drept, reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, şi libertatea de expresie, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, discuţiile pe marginea politicii externe şi de securitate au vizat consolidarea cooperării dintre Moldova şi UE, inclusiv în partea ce ţine de prevenirea conflictelor şi gestionarea crizelor. O atenţie deosebită a fost acordată capitolului justiţie, libertate şi securitate, în special cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, migraţia şi azil, reforma poliţiei, combaterea crimei organizate şi managementul frontierei.
De asemenea, au fost evaluate obiectivele de cooperare în domeniul economic. A fost discutat sprijinul pe care UE îl va acorda Republicii Moldova în asigurarea unei economii de piaţă funcţionale în baza armonizării graduale a legislaţiei naţionale la cea europeană, urmărind consolidarea stabilităţii macroeconomice, a unui sistem financiar robust şi a unei balanţe de plăţi durabile.
Referitor la aspectele legate de comerţ, părţile au avut o viziune comună asupra acţiunilor prioritare în vederea aplicării prevederilor creării Zonei de Comerţ Liber, acordând o atenţie specială concurenţei, drepturilor de proprietate intelectuală, măsurilor sanitare şi fitosanitare, statisticii comerciale şi măsurilor ce ţine de eliminarea barierelor tehnice în calea comerţului.
În urma consultărilor de astăzi, 16 ianuarie, textul Agendei de Asociere a fost în mare parte agreat, urmând a fi definitivat în cadrul următoarei runde care va avea loc la Bruxelles, la finele lunii februarie curent.