Testele pentru BAC, sub lacăt
Ministerul Educaţiei a revenit la ideea de a desfăşura examenele de bacalaureat în alte licee decât în cele în care candidaţii îşi fac studiile. De această dată, examenele vor avea loc în clase şi nu în săli sportive sau de festivităţi. Ca şi în anul trecut, testele vor fi personalizate.
„După multe discuţii, s-a decis ca elevii să dea examenele în condiţii apropiate de cele normale, adică în clase, unde încap cel mult 30 de copii”, a declarat pentru Info-Prim Neo şefa Direcţiei educaţie, tineret şi sport din municipiul Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.
Fiecare elev va avea o variantă personalizată a testului, diferită de cea a colegului. Potrivit vicedirectorului Agenţiei de evaluare şi examinare, Valentina Miron, acest lucru va exclude copierea. „Lucrările vor fi distribuite în licee direct din banca comercială care va câştiga tenderul pentru păstrarea testelor”, a mai spus Valentina Miron. „Beneficiar va deveni banca comercială care păstrează hârtii de valoare şi care are filiale în toate localităţile ţării. Decizia a fost luată după ce în anul trecut, în câteva licee, examenele au eşuat din cauza calculatoarelor blocate”, a menţionat vicedirectorul Agenţiei de evaluare şi examinare.
În acest an, nu vor fi organizate sesiuni repetate la bacalaureat. Elevii care nu vor susţine examenul din prima, o vor putea face abia peste un an. Sesiuni suplimentare vor fi desfăşurate doar pentru elevii care în perioada testelor vor participa la diverse competiţii mondiale.
Testele vor fi verificate de doi profesori şi, spre bucuria elevilor, se vor întoarce în licee îndată după afişarea notei. Elevii vor avea posibilitatea să-şi vadă lucrarea şi, dacă vor crede necesar, vor putea contesta nota timp de 48 de ore.
Absolvenţii de licee susţin examene la matematică (profilul real), geografie (profilul umanist), limba de studii (rusă/bulgară/ucraineană/turcă) şi la una din limbile moderne. Elevii liceelor alolingve mai susţin suplimentar un examen la limba română. Examenul de bacalaureat durează 3 ore academice, din momentul primirii testului.