Testare antigrindină la Călărași cu rachete de producție bulgară și rusă

În ultimii zece ani, eficacitatea lucrărilor antigrindină constituie 85 – 90%, ceea ce înseamnă că aplicarea metodei rachetare permite combaterea fenomenului antigrindină. Totuși, sistemul antigrindină necesită investiții pentru a fi extins și pentru a majora suprafața de terenuri protejate. Un eveniment de testare antigrindină cu rachete de producție bulgară „Loza2” și rachete de producție rusă de tip „Alazani-6”, a avut loc astăzi, 12 aprilie, la punctul de lansare antigrindină din raionul Călărași, transmite IPN.

Potrivit ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, sistemul de protecție antigrindină implementat în Republica Moldova acoperă circa 1,665 mln de hectare din teritoriul țării. Este unul dintre cele mai eficiente și mai puțin costisitoare. Costul unui hectar de teren agricol protejat fiind de circa 3 euro.

În anul curent, pentru extinderea sistemului este necesar de a suplini alocația bugetară cu 3 milioane de lei, bani necesari pentru amplasarea altor 18 puncte rachetare, datorită cărora se va reuși extinderea suprafețelor agricole protejate cu încă 250 de mii de hectare, în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hîncești și Șoldănești.

Peste 1,665 milioane de hectare de terenuri agricole, de pe teritoriul a 24 de raioane ale țării, sunt protejate de grindină, datorită a 6 puncte de comandă și 132 puncte de lansare antigrindină.

Ion Garaba, directorul Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice din Republica Moldova, a remarcat că, pentru asigurarea funcționalității eficiente a punctelor de lansare antigrindină, este necesară majorarea unităților de personal pentru unitățile speciale din teritoriu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.