Termoelectrica face precizări cu privire la schimbarea culorii apei râului Bâc

Schimbarea temporară a culorii apei râului Bâc a fost cauzată de drenarea agentului termic colorat cu fluoresceină, care a ajuns în râu. Fluoresceina este un praf de culoare cărămizie, care devine verde în urma interacţiunii cu apă. Întrucât este o substanţă biodegradabilă, aceasta se descompune în câteva zile, precizează Termoelectrica într-un comunicat de presă, transmite IPN.

Furnizorul menționează că utilizează acest
colorant în calitate de indicator pentru depistarea posibilelor scurgeri de agent termic. Pe 14 aprilie, echipele de intervenție ale întreprinderii au reabilitat un tronson avariat de rețea termică din regiunea străzii Calea Moșilor. Astăzi, la faţa locului au mers reprezentanţii Agenției de Mediu, însoțiți de reprezentați ai instituţiei, pentru prelevarea de probe pentru a stabili dacă substanța de culoare verde devărsată în Bâc este sau nu toxică pentru mediu. Rezultatele probelor prelevate vor fi făcute publice peste 5-6 zile.

Termoelectrica menționează că astfel de deversări de agent termic nu reprezintă o contravenție, deoarece respectă și corespund normativelor stabilite de Regulamentul privind cerinţele de colectare, epurare şi deversare a apelor uzate în sistemele de canalizare şi/sau în emisare pentru localităţile urbane şi rurale.

Anterior, Inspectorul Ecologic de Stat a colectat mai multe probe ale apei revărsate din rețelele termice ale Termoelectrica, care au fost supuse analizelor chimice de laborator. Rezultatele analizelor au demonstrat lipsa substanţelor toxice, se mai spune în comunicat.

Termoelectrica a venit cu aceste precizări în urma imaginilor apărute pe rețelele de socializare în care este surprins momentul unde apa din râul Bâc este colorată în verde.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.