Termoelectrica ar fi avut acum trei blocuri funcționale dacă nu se anula licitația, antreprenor

Reprezentanții companiei „Horus Energy”, care au anunțat finalizarea lucrărilor de reparație capitală a Blocului energetic nr. 3 al SA „Termoelectrica SA”, susțin că, dacă licitația din primăvară nu ar fi fost anulată, acum întreprinderea ar fi avut trei blocuri funcționale. Potrivit lor, Blocul nr. 2 urma să fie modernizat, însă licitația a fost anulată din motive politice.

„Noi am avertizat în primăvară că, în cazul în care se anulează licitația și blocul nu va fi modernizat, vom ajunge în toamnă să plătim miliarde de lei pentru energie electrică. Se pare că avertismentele noastre din păcate s-au adeverit. Atunci s-a pus problema unei plăți de aproximativ două milioane de euro către o companie rusească pentru anumite instalații necesare modernizării nr. 2. Dar acest lucru pare un joc de copii pe lângă miliardele de lei pe care le plătim din bugetul public pentru gazele naturale unui alt gigant rusesc, „Gazprom”. Avertismentele noastre nu au fost luate în considerare atunci și, din păcate, suntem nevoiți să plătim mai mult astăzi”, a declarat într-o conferință de presă la IPN, Mihai Godea, director pentru dezvoltare al grupului de companii „Horus”.

Actuala criză energetică ar putea depășită, în opinia reprezentanților companiei, prin întreprinderea mai multor acțiune neîntârziate. „În primul rând, modernizarea blocurilor energetice nr. 2 și 3. Repet, blocul nr. 3 a fost reparat capital. Nu a fost modernizat. Noi vedem necesitatea de a moderniza blocul nr. 2 și 3 pentru a crește capacitatea de producere. Vom avea, după modernizare, un plus de 54 de megawați pe ambele blocuri. Dacă, și din punctul nostru de vedere este absolut necesar să fie modernizate și cilindrele de presiune medie și înaltă, asta va da un plus de 15 megawați la toate trei blocuri. Vom avea un surplus de energie electrică, mai ales în penuria de energie electrică în acre s-a pomenit Moldova după criza provocată de războiul din Ucraina și sistarea livrării de gaze suficiente către Centrala moldovenească de la Cuciurgan de către „Gazprom”, explică directorul pentru dezvoltare al grupului de companii „Horus”.

Potrivit lui, o soluție intermediară pentru a rezolva necesarul de energie electrică ar fi furnizarea materiei prime către Centrala de la Cuciurgan pentru procesare. Și acest lucru ar putea fi făcut de către SA „Energocom”, de exemplu. Ar putea să fie furnizată huilă, fie păcură. „Sigur că problema cărbunelui este. Tradițional, Centrala în perioadele când lucra pe cărbune se aproviziona cu cărbune din Est, în special din regiunea ocupată a Ucrainei, Lugansk, dar și din bazinele carbonifere ale Federației Ruse. Se pare că este imposibil în condițiile războiului, dar pot fi identificate surse de aprovizionare, inclusiv din Europa Centrală. Mă refer la Polonia, Cehia și poate alte bazine carbonifere, care ar putea furniza huilă energetică”, a notat Mihai Godea.

În opinia sa, păcura este soluția și mai simplă, pentru că ar putea fi găsită mai ușor, inclusiv pe piața internațională. „În condițiile de criză energetică, atât locală, cât și regională, îndemnul grupului de companii „Horus” către autoritățile Republicii Moldova este să ne conjugăm eforturile – instituțiile publice, mediul de afaceri, comunitatea experților – să ne întrunim în dezbateri pentru a discuta problemele cu care se confruntă și sistemul energetic, și consumatorii finali, dar și pentru a identifica soluții durabile”, a conchis Mihai Godea.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.