„Termocom” va iniţia consultaţii cu fracţiunile din CMC pentru a soluţiona situaţia legată de aprobarea unui noi tarif
SA „Termocom” va iniţia consultaţii cu fracţiunile Consiliului municipal Chişinău (CMC), cu excepţia fracţiunii Partidului Liberal, în vederea găsirii soluţiilor pentru redresarea situaţiei legate de aprobarea unui noi tarif la agentul termic, se arată într-o declaraţie de presă a administraţiei SA ”Termocom”, citată de Info-Prim Neo. Administraţia întreprinderii susţine că va iniţia un şir de acţiuni în judecată pentru a-şi apăra interesele legitime.
Administraţia SA ”Termocom” anunţă că va transmite CMC un nou set de documente, incluzând calculul pentru tariful la energia termică, actualizat în conformitate cu rezultatele activităţii întreprinderii în 2007. Din acest moment, întreprinderea categoric nu va mai transmite Primăriei Chişinău alte informaţii, nu va participa la şedinţele Primăriei până la aprobarea noului tarif. De asemenea, nici un angajat al întreprinderii nu va face nici o declaraţie publică în legătură cu aprobarea tarifului, anunţă administraţia SA „Termocom”.
SA „Termocom” constată cu regret „atitudinea ostilă şi lipsită de constructivism din partea conducerii Primăriei şi CMC”. „Încă la 27 noiembrie 2007, conducerea întreprinderii a transmis CMC proiectul de tarif la energia termică pentru 2008, calculat şi perfectat în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare. În acelaşi timp, conducerea Primăriei şi CMC practic zilnic solicită noi şi noi informaţii, care servesc doar motiv pentru tergiversarea aprobării tarifului”, se arată în declaraţia de presă.
Administraţia întreprinderii asigură că în ultimii ani a întreprins un şir de măsuri pentru a reduce cheltuielile, a garanta fiabilitatea livrărilor şi calitatea lor. Cheltuielile întreprinderii au fost reduse, în comparaţie cu anul 2001, cu peste 251 mln lei anual, iar numărul angajaţilor a fost redus cu peste 700 de persoane sau mai mult de o treime. Totodată, administraţia recunoaşte că infrastructura întreprinderii a degradat şi că este uzată în proporţie de 70%, iar aceasta nu dispune de mijloace pentru reparaţie capitală. „Nu este vina SA “Termocom” că preţurile resurselor energetice cresc din an în an, iar administraţia publică locală, din motive populiste, cu încăpăţinare nu doreşte să recunoască acest fapt şi încearcă să menţină tariful la energia termică la nivelul anului 1999. În aceste condiţii, SA „Termocom” îi vine tot mai dificil să asigure funcţionarea normală a sistemului de termoficare din municipiu şi pregătirea pentru sezonul viitor de încălzire”, se menţionează în declaraţia întreprinderii.
În prezent datoriile SA “Termocom” faţă de furnizorii de resurse energetice numai pentru lunile decembrie 2007 şi ianuarie 2008 constituie peste 190 mln lei, la care se vor adăuga peste 120 mln lei în luna februarie, motiv pentru care furnizorii în orice moment sunt în drept să limiteze sau chiar să sisteze livrările, avertizează administraţia „Termocom”.
Autorităţile municipale au atenţionat în repetate rânduri asupra pericolului punerii sechestrului asupra conturilor municipale, în cazul aprobării tarifului pentru termificare la nivel de 715 lei, solicitat de SA „Termocom”.
Anterior, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că prin comportamentul faţă de autorităţile publice locale, guvernarea doreşte ca Primăria să ajungă într-un blocaj financiar. Primarul s-a referit inclusiv la situaţia legată de aprobarea tarifului la agentul termic.